INFO Servis

Paljenje i preskakanje vatre uoči Lazareve subote

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra, 20. aprila obeležavaju Lazarevu subotu. Na severu Banata veče uoči tog praznika se na raskršćima ulica pale i preskaču vatre od suvih stabljika kukuruza ili suvih grana. 

Upaljene vatre simbolizuju svetlost Lazarevog vaskrsenja i radosti koje je ono donelo, ali i najavljuju svetlost Hristovog vaskrsenja koje će se dogoditi. Za vreme paljenja vatri „lazarica“ stanovnici dotične ulice ili kvarta okupljaju se oko vatre, gde razgovaraju i evocirajuu uspomene. Najmlađi, dečaci i momci pred ženidbu, preskaču vatre i time dokazuju svoju hrabrost. U narodu se veruje da onaj koji uspe da preskoči plamen „lazarice“ time sa sebe čisti od grehova. Na vatrama se priprema i posno posluženje, a u šerpama se kokaju kokice. 

Ovaj, danas redak običaj, još uvek se još uvek čuva u Srpskom Krsturu, Sanadu, Čoki, Ostojićevu, Mokrinu, Iđošu i Kikindi.

Odred izviđača Proka S. Plavi organizovao je večeras na ledini, iza svojih prostorija u ulici Vojislava Ilića, paljenje i preskakanje vatre, kako bi se ovaj lep i danas redak običaj i dalje održao u našim krajevima.

Fotografije: Radio Ami, OI „Proka S. Plavi“ i Kancelarija za turizam

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!