INFO Servis

Otvorena izložba „Radost darivanja“

Danas je u galeriji Narodnog muzeja u Kikindi otvorena izložba pod nazivom „Radost darivanja“. Kikinđani će do 10. marta moći da pogledaju izbor poklona iz etnološke zbirke Muzeja, a izložba predstavlja znak zahvalnosti onima koji su činom darivanja obogatili muzejsku zbirku. Za vreme trajanja izložbe biće organizovane projekcije etnoloških filmova i radionice za osnovce. 

Postavku izložbe „Radost darivanja“ čine predmeti iz privatnih kolekcija koje su građani poklanjali Muzeju. Izložbu je pripremila Slavica Gajić, kustos etnolog, koja kaže da su najčešći načini nabavke predmeta u muzejskim kolekcijama otkup i darivanje.

Najstariji predmet na izložbi je kapa zlatarica, iz 1860. godine, a većina predmeta je iz prve polovine dvadesetog veka. Pri izboru eksponata trudili smo se da zadovoljimo osnovni princip da se radi o poklonu i da je predmet zanimljiv po izradi i istorijatu. Materijali i izgled izloženih predmeta pokazuju nam da se u tom periodu, u tadašnjoj Velikoj Kikindi, živelo elegantno i otmeno – kaže Gajić.

Osim oko 80 predmeta koje su Muzeju darovali Kikinđani, na izložbi je predstavljeno i nematerijalno kulturno nasleđe, kroz film koji govori o korinđanju kao autentičnom običaju ovog kraja.

Posetioci će, između ostalog moći da vide muf iz 1930. godine, krzneni predmet koji se nosio umesto rukavica i koji je bio statusni simbol, zanimljive diplome koje je Uroš Čavić dobio u jedinoj tadašnjoj radionici za oslikavanje stakla u Vojvodini, kao i čašu u obliku pehara, rađenu po nacrtu češkog slikara Vladislava Titelbaha.

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!