INFO Servis

Otvoren novi konkurs „Dva lica Sunca“ namenjen osnovnim školama

U sklopu društveno odgovorne i edukativne kampanje „Zaštita za sve“, organizuje se novi ciklus konkursa „Dva lica Sunca“, namenjen svim osnovnim školama na teritoriji Srbije. Konkurs će biti otvoren do 28. februara. Prošle godine, među nagrađenim obrazovnim ustanovama bila je i kikindska Osnovna škola „Vuk Karadžić“, u kojoj je postavljen specijalni merač za trenutno očitavanje intenziteta sunčevog zračenja. 


Edukativnu kampanju „Zaštita za sve“ i ovaj konkurs, sa ciljem podizanje svesti dece o odgovornom ponašanju na suncu i zaštiti od sunca, organizuju Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Cilj konkursa je edukacija dece ranog školskog uzrasta i prosvetnih radnika o odgovornom ponašanju na suncu. 

Konkursni zadatak za učitelje i učiteljice podrazumeva da na osnovu znanja, materijala za rad sа đacima i formulara koje dobiju kroz online edukaciju, koja je dostupna na sajtu kampanje www.zastitazasve.rs i Ministarstva prosvete, osmisle kreativni čas ili aktivnost sa svojim đacima i animiraju ih da pripreme radove na temu „Dva lica Sunca“, na osnovu kojih za svoju školu mogu osvojiti UV indikatore, specijalne merače sunčevog zračenja.

Na konkursu mogu da učestvuju odeljenja i učitelji prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda svih osnovnih škola u Republici Srbiji, koji prođu onlajn edukaciju na temu odgovornog ponašanja na suncu. Na konkursu ne mogu učestvovati škole koje su prošle godine na istoimenom konkursu osvojile nagrade.

UV indikatori, koje je zahvaljujući radovima učenika na temu odgovornog ponašanja na suncu i zaštite od sunca, na konkursu 2019. godine osvojilo 20 škola širom Srbije postavljeni su na ulazu u ove škole. Zahvaljujući UV indikatorima učenici, ali i građani, mogu u svakom tretnutku da vide jačinu UV zračenja, saznaju na koji način bi trebalo da se zaštite od negativnog uticaja sunca i tako sačuvaju svoje zdravlje.

Pet odeljenja učiteljica i učitelja čije su nastavne metode na zadatu temu 2019. godine proglašene najboljim, nagrađeno je jednodnevnim izletom u Beograd tokom kog je održano takmičenje u znanju o odgovornom ponašanju na suncu i zaštiti od sunca. Najbolje odeljenje na takmičenju, IV-2 Osnovne škole “Dimitrije Todorović Kаplаr” iz Knjаževca, učiteljice Gordane Janevske, osvojilo je nagradu za opremanje učionice u protivvrednosti 250 000 dinara.

Detaljne informacije o konkursu, formulari i materijali za rad sa đacima mogu se preuzeti na stranici www.zaštita. Popunjene formulare i konkursne materijale potrebno je poslati na mejl konkurs@zastitazasve.rs do 28. februara 2020. godine.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!