INFO Servis

Otvoren Muzej „Terra“

Na prostoru nekadašnje kasarne u Kikindi, danas je svečano otvoren Muzej „Terra“ koji predstavlja najveću zbirku skulptura velikog formata izrađenih od terakote. Projekat je realizovan zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Gradske uprave Kikinda. 

 

U fundusu novootvorenog Muzeja „Terra“ nalazi se preko 1.000 skultpura velikog formata koje su izuzetak u savremenoj umetničkoj praksi. U njihovom stvaranju učestvovalo je preko 300 istaknutih umetnika iz celog sveta, koji su proteklih 35 godina bili učesnici Internacionalnog simpozijuma skulptura od terakote.

Slobodan Kojić

Muzej „Terra“ je autorski pojekat akademskog vajara Slobodana Kojića, idejnog tvorca Internacionalnog simpozijuma, koji je na otvaranju rekao da je jedva dočekao završetak kako bi se krenulo sa novim projektima koji su u planu.

 Ovo je odskočna daska za dalju gradnju brenda „Terra“, koja u svom potencijalu ima enormno veliki materijal. Dobili smo akreditaciju za specijalističke studije, i smatramo da je vreme da izađemo na svetsko tržište visokog obrazovanja. Vajari iz celog sveta koji požele da nauče nešto na temu velike terakote, moći će da dođu ovde, jer ne postoji nijedan punkt na svetu koji na tu temu da nam konkuriše – rekao je Kojić.

Svečanom otvaranju Muzeja prisustvovali su Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Aleksandra Fulgosi, pomoćnica ministra kulture i informisanja u Vladi republike Srbije, kao i predstavnici lokalne samouprave. Gradonačelnik Kikinde Pavle Markov istakao je da je današnji dan veoma važan za naš grad.

Muzej „Terra“ je kombinacija istorijskog i modernog doba. Ovaj objekat, bivši manjež potiče još iz 1895. godine i skoro je pao u zaborav. S druge strane imamo Simpozijum koji postoji od 1982. godine, što predstavlja kvalitetan spoj onoga što smo imali i onoga što smo stvorili u nekom modernom dobu. Ovo će biti mesto okupljanja svih kulturnih radnika, ali i onih koji dolaze u našu zemlju i u naš grad, koji žele da vide nešto jedinstveno i posebno  – rekao je Markov.

Muzej „Terra“ biće otvoren svakog dana osim nedelje i ponedeljka, u periodu od 9 do 17 časova. Ulaz je slobodan.