INFO Servis

Otvoren 15. Mamutfest: Manifestacija namenjena deci i celoj porodici

Mamutfest, tradicionalna manifestacija za decu i celu porodicu svečano je otvorena u Narodnom muzeju u našem gradu. Posetioci imaju priliku da pogledaju više zanimljivih izložbi i da učestvuju u desetak edukativnih, kreativnih i interaktivnih radionica.

Narodni muzej Kikinda i ovog septembra pripremio je interesantan i bogat program manifestacije posvećene mamutici Kiki. Mališani i ovoga puta crtaju, druže se, pa tako proslave Kikin rođendan. 

-Na otvaranju manifestacije je rečeno da je Kikinda grad koji neguje i voli kulturu, a tako je zaista sa svim našin ustanovama kulture i naravno sa Narodnim muzejom Kikinda koji ove godine obeležava mali jubilej, odnosno 15 godina Mamutfesta. Zaista su se potrudili da posetiocima pripreme bogat i raznovrstan program, koji mahom uključuje radionice, ali i promocije knjiga za decu, izložbe ilustracija za decu, tako da je vreme provedeno na ovakvoj lepoj manifestaciji zaista kvalitetno i može mnogo toga da se nauči – izjavila je Milena Živkov, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje.

Program je koncipiran tako da se sastoji od dva segmenta, prvi deo čine gostujući muzeji iz Srbije i Repbulike Srpske, a drugi radionice osmišljene od strane Narodnog muzeja.

-Veoma smo srećni što smo i ove godine imali priliku da posetimo ovu lepu manifestaciju u Kikindi, pogotovo zbog činjenica da mi ove godine obeleževamao 50 godina od osnivanja naše institucije i neposredno pred ovaj veliki jubilej, izdali smo jedno veoma specifično izadnje za decu, a radi se o knjizi o našem muzeju koja na zanimljivi način priča istoriju naše institucije, govori o našoj zbirci i na zanimljiv način smo zaista probližili savremenu umetnost i pokazali ono što mi radimo – dodala je Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

U okviru manifestacije otvorene su dve izložbe: „Inteligencija biljaka“ Centra za promociju nauke i izložba Banatskog kulturnog centra „Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu“. Osim ove dve gostujuće izložbe posetioci mogu da pogledaju i izložbu dečjih crteža na temu „U društvu sa mamutom“. Na ovogodinji konkurs pristiglo je više od 80 radova, preko 50 iz Beograda, a pobednica konkursa je Kikinđanka Minja Erdeljan.

 U pauzi između dva segmenta radionica biće promovisana slikovnica „Tajni život muzeja“.

Izložba Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu nastala je pre dve godine povodom saradnje Bnatskog kulturnog centra i međunarodne ustanove iz Bratislave. Ideja je bila da se izložbe na predstavi ne vide samo u Slovačkoj već u čitavoj svetskoj teatarskoj sceni koja prati dešavanja i izložbe koje organizuje ta ustanova u Bratislavi, a inače je organizator pedesetogodišnjeg bijenala ilustracije koja okuplja ilustratore iz celog sveta – napomenula je Senka Vlahović, autorka izložbe ilustracije.

Manifestacija „Mamutfest“ posvećena je mamutici Kiki, čiji je skelet otkriven pre 25 godina u glinokopu fabrike „Toza Marković“, a kikindski Muzej ovaj datum obeležava od 2007. godine.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!