INFO Servis

Otvoren 13. „Mamutfest“

Dvodnevna manifestacija, koju Narodni muzej organizuje u čast mamutice pronađene u Kikindi, počela je danas radionicama za predškolce. Najmlađi posetioci Muzeja izrađivali su rođendanske čestitke za Kiku, a nakon toga otvorene su izložbe „Ilustracije“ i „Skockani“. 

Otvaranju 13. po redu „Mamutfesta“ prisustvovala je predsednica Skupšine grada Stanislava Hrnjak, koja je tom prilikom istakla da je kikindski Muzej na najbolji mogući način iskoristio privilegiju što je u našem gradu pronađen skelet mamutice Kike:

Mamutfest je uspeo u svom cilju, da uključi najmlađe u programe koje Muzej organizuje, a poznato da taj uzrast najlakše usvaja znanje. Deca kroz igru mogu da nauče ono što odrasli možda ne bi, i što ih ne bi zainteresovalo. Zato je ove godine kvalitet manifestacije podignut na viši nivo, otvaranjem Kluba za najmlađe koji će raditi cele godine – rekla je Hrnjak.

Rođendanska žurka posvećena mamutici Kiki i ove godine počela je radionicom u okviru koje su najmlađi posetioci Muzeja pravili čestitke za slavljenicu.

Otvorili smo dve izložbe, lego kocaka i ilustracija Maje Veselinović. Izložba „Skockani“ je prilično ekskluzivna jer će biti otvorena samo danas i sutra, pa očekujemo sve ljubitelje lego kocaka da dođu i pogledaju postavku – kaže direktorica Muzeja, Lidija Milašinović, i podseća da će od danas mališani uzrasta od 5 do 9 godina u Muzeju imati prostor interaktivnog karaktera, u kojem će moći da se zabavljaju i nešto nauče.

Danas će sa početkom u 17 sati biti održan „Kviz iz doba jure“, na kojem će svoje znanje pokazati učenici sedmog razreda sa teritorije našeg grada, a nakon toga, u 19 sati, nastupiće Dečji hor „Čuperak“.

Drugog dana manifestacije vrata Narodnog muzeja biće otvorena za sve goste našeg grada. U okviru edukativnih i zabavnih radionica sedam muzeja iz Srbije predstaviće se Kikinđanima i prezentovati svoj pedagoški rad. Jedan od gostujućih muzeja biće i Poštansko-telegrafsko-telefonski koji će održati radionicu za decu pod nazivom „Poštanski satić“. Deca će crtati i pisati na zadatu temu, a zatim, uz pomoć roditelja i kustosa, pravilno adresovati, nalepiti poštanske marke na pisma i ubaciti ih u poštanski kovčežić. 

Kikindski muzej od 2007. godine početkom septembra dvodnevnom manifestacijom obeležava dan kada je, u glinokopu fabrike „Toza Marković“, pronađen skelet mamuta.

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!