INFO Servis

Otvaranje izložbe slika Milana Staševića u petak u Muzeju

Izložbe slika profesora u penziji Likovne akademije Novi Sad, Milana Staševića biće otvorena u petak, 13. jula u galeriji Narodnog muzeja u Kikindi. Otvaranje je zakazano za 20 časova.  

Kako autor navodi, ciklusi slika koji će biti izložene čine radovi rađeni specifičnom tehnikom u samoj klasičnoj preparaturi koja se sastoji od cinkvajza, bir krede, ulja i tutkala. Slika nastaje procesom premazivanja, grundiranja samog slikarskog platna u više slojeva. Stašević kaže da radove koji će biti izloženi dosad nije nigde samostalno izlagao, i da je period njihovog nastanka trajao oko dvadeset godina.

Milan Staševiće je rođen 1946. godine u selu Vojvoda Stepa u Banatu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za slikarstvo, 1975. godine u klasi profesora Zorana Petrovića, da bi potom i magistrirao na istom fakultetu dve godine kasnije kod profesora Mladena Srbinovića. Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a dobitnik je i brojnih nagrada i priznanja.

Radio je kao redovni profesor slikanja i crtanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Do sada je priredio preko 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
Učestvovao je na više od 300 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Za svoj rad dobitnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada.