INFO Servis

Otvaranje izložbe posvećene kafi u četvrtak u Muzeju

Izložba Prirodnjačkog muzeja iz Beograda pod nazivom „Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu“, biće otvorena u četvrtak, 21. marta u Narodnom muzeju u Kikindi. Početak otvaranja je u 19 časova. 
 
Autor izložbe je Aleksandra Savić, viši kustos Pirordnjačkog muzej, a posetioci će imati priliku da saznaju kako je kafa dospela u Evropu, da je prva kafedžinica u Evropi otvorena u Beogradu, zašto su tokom istorije ljubitelji kafe kažnjavani batinanjem, kako se kafa koristila kao lek, zašto je kafa tokom istorije bila zabranjivana, kako je kafa dobila odobrenje pape u 16. veku, zašto su se žene u Engleskoj bunile protiv kafe, šta je to pergament kafa itd. 

Na izložbi će biti predstavljene sadnice biljke kafa (Coffea arabica L.), modeli ploda i semena kafe, uzorci kafe sa ekskluzivnih plantaža širom sveta, kao i čuvena i veoma skupa kafa Blue Mountain koja se uzgaja na Jamajci. 
Posetioci će moći da vide i azijsku cibetku koja se hrani plodovima kafe, zahvaljujući čemu se dobija najskuplja kafa na svetu – kopi luvak. Putem autentičnih šoljica iz raznih krajeva sveta biće predstavljen ritual ispijanja kafe u svetu. 

Deo izložbe posvećen je običajima posluživanja kafe u Srbiji, kao i našem tradicionalnom posluženju koje predstavlja – kafa, slatko i voda.
 
 
 
 
Pratite nas FB
error: Content is protected !!