INFO Servis

Otvaranje izložbe Jelene Jakonić u petak u KCK

Izložba slika i crteža slabovide umetnice iz Kikinde Jelene Jakonić, biće otvorena u petak, 18. oktobra u galeriji Kulturnog centra. Početak otvaranja je u 18 sati, a posetioci će radove moći da pogledaju do 25. oktobra. 

 

U okviru izložbe, biće održana i promocija Humanitarne organizacije „Pas vodič Srbije“, koja je nastala nakon višegodišnje inicijative Organizacije slepih „Severni Banat“ i Kinološke organizacije Latinović.

Jelena Jakonić je rođena 1987. godine u Kikindi. Još od samog rođenja se nosi sa ozbiljnim zdravstvenim problemima. Usled izliva krvi u mozgu Jelenin vid je ostao trajno oštećen. I pored ovog problema, Jelena se bavi crtanjem i slikanjem. Deo vida koji joj je preostao omogućava joj prepoznavanje boja i njihovih nijansi, ali ne i oblika. Jelenine slike su apstraktne kompozicije bojenih površina koje asociraju na predele naizgled prepoznatljivog realnog sveta. 

Pored mnogih samostalnih izložbi u okrviru Organizacije slepih „Severni Banat Kikinda“ i grupne izložbe na Sajmu stvaralaštva OSI u Narodnoj Banci u Beogradu 2014, Jelena je sa svojim radovima učestvovala na manifestaciji Mamutfest u Narodnom Muzeju i grupnoj izložbi “Umetnost u duhovnom egzilu” Muzeja naivne i marginalne umetnosti Jagodina. Prvu samostalu izložbu u galerijskom prostoru imala je 2016.  u Galeriji „Tera“ . Dobitnica je specijalne nagrade na Konkursu “Srbija velikog Srca” i učesnica je izložbe Trienala umetnosti samoukih vizionara u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” u Beogradu.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!