INFO Servis

Održana tribina „Žene žive i na selu“

U okviru kampanje pod nazivom „Žene žive i na selu“, koja ima za cilj društveno i ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim sredinama, danas je u Banatskom Velikom Selu održana tribina u kojoj su učestvovale predstavnice različitih profesija iz sela iz okoline Kikinde. 

Kampanja  „Žene žive i na selu“ pokrenuta je simbolično, 8. marta statusnom konferencijom održanom u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a sprovodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva bez portfelja, zaduženog za demografiju i populacionu politiku i Kabineta predsednice Narodne skupštine. Cilj kampanje je skretanje pažnje na na probleme zdravstvene i socijalne zaštite žena u ruralnim sredinama, kao i da im se pomogne da započnu sopstveni biznis. 

Miodrag Bulajić, član Gradskog veća zadužen za privredu, mala i srednja preduzeća, je na otvaranju današnje tribine istakao da je cilj realizacije ovog projekta ekonomsko osnaživanje žena, njihovo ohrabrivanje u borbi protiv nasilja, kao motivisanje da uzmu aktivno učešće u preventivnim zdravstvenim  pregledima.

Lokalna samouprava je aktivno pristupila merama ekonomskog osnaživanja, kroz program sufinansiranja nabavke mašina i opreme. Oformljen je i jedan izvanredan program ruralnog razvoja, a u isto vreme finansiramo i sve aktivnosti vezane za rad udruženja. Uvažavajući stav da je zdavstveno stanje populacije najvažnije, oformili smo Savez za zdravstvo u okviru kojeg se već pet godina vrše preventivni pregledi u cilju otkrivanja inicijalne faze bolesti – kaže Bulajić. 

Jedna od učesnica u današnjoj panel diskusiji bila je i preduzetnica iz Novih Kozaraca Jadranka Stupar, koja kaže da su izazovi sa kojima se žena suočava kada je u pitanju rad isti na selu i u gradu:

Jedina razlika po meni je to što je privilegija živeti na selu. Dugo sam živela u gradu, i u svojim kasnijim godinama života odlučila sam da u selu započnem svoj posao. U selu morate biti kompletni, morate imati mnogo više snage i volje da biste dokazali da ono što radite vredi. Žena na selu, isto kao i žena u gradu, mora da se bori za svoju porodicu i da je prehrani, sa razlikom što ona na selu fizički mora više da radi, ali taj boravak u zdravoj prirodi ima svoje benefite. 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2017. godini u seoskim sredinama živelo je 2,7 miliona ljudi, od čega je broj muškaraca i žena bio gotovo izjednačen. Međutim, prema podacima o osobama koje su nosioci jednog od 617 hiljada registrovanih gazdinstava, muškaraca je 510 hiljada odnosno oko 85 posto. Sa druge strane, od 800 hiljada lica koja su obavljala poljoprivrednu aktivnost na gazdinstvu preko 500 hiljada, odnosno 60 posto, su žene. 

Današnja tribina u Banatskom Velikom Selu druga je od ukupno 8 koliko će biti održano širom Srbije u okviru kampanje. 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!