INFO Servis, Sport

Održana manifestacija „Ženska strana medalje“

Danas je u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ održana manifestacija pod nazivom „Ženska strana medalje“, koju je oragnizovao Školski sportski savez Kikinde. Cilj manifestacije, koja je u našem gradu organizovana peti put, je afirmacija ženskog sporta. 

Današnji događaj posvećen Osmom martu i ženskom sportu okupio je pedesetak sportistkinja. Manifestaciji je prisustvovao i član Gradskog veća, Miodrag Bulajić, koji je rekao da ovakvi događaji afirmišu ženski sport, ali i na poseban način motivišu dame da se što masovnije uključe u aktivno ili rekraeativno bavljenje sportskim aktivnostima. 

Lokalna samouprava kroz redovne i posebne programe podstiče rad ženskih sportskih klubova. Pokrajinski sekretarijat, takođe, izdvaja veoma značajna sredstva svake godine za afirmaciju žena u sportu i za edukaciju i usavršavanje onih koji će se baviti decom. Sportisktinje našeg grada se takmiče u širokoj lepezi sportova, osvajaju medalje i na taj način predstavljaju najbolje promotere Kikinde – rekao je Bulajić. 

Predsednica Školskog sportskog saveza Srbije, Svetlana Mirčić Vukobrat kaže da sportistkinje iz našeg grada redovno ostvaruju dobre rezultate, koji često i ne budu toliko primećeni: 

Svi smo skloni tome da sport vezujemo za fudbal i muški pol, zbog čega je važno da mlađoj populaciji danas predstavimo zašto je važan ženski sport. Danas su nam se predstavili jedan novi rekreativni plesni studio, budući olimpijski sport – karate, male gimnastičarke koje su nedavno učestvovale na svom prvom takmičenju i članice ženskog kluba američkog fudbala. Cilj je da svi uživaju u jednoj maloj priredbi posvećenoj ženskom sportu. 

Manifestaciji je prisustvovala i Nada Miladinov, licencirani trener Savate kluba „Arena“ iz Iđoša, vicešampionka kontinenta i sveta:

Dame se ređe odlučuju za borilačke sportove, možda zbog straha od kontakta, ali ja kao trener i kao žena radim na promociji sporta i među devojčicama. Ženama nije lako u ovom i drugim sličnim sportovima, jer su pripreme teške. Savate se sve više  popularizuje i širi, a 2024. postoji šansa da bude uvršten i u program Olimpijskih igara. 

Pratite nas FB