INFO Servis

Održana 5. Sednica Skupštine grada Kikinde: Priprema se rebalans gradskog budžeta

Na 5. Sednici Skupštine grada Kikinde usvojen je konsolidovani izveštaj o izvršenju budžeta za period od januara do septembra 2020. godine. Po svemu sudeći, rebalans lokalnog budžeta biće neophodan. Kako je istakla Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde, ovogodišnji budžet bio je projektovan na oko 3 milijarde i 200 miliona dinara, ali je u pomenutom periodu prihodovano svega 47 odsto, tačnije oko milijardu i 520 miliona dinara, a slična situacija bila je i sa rashodima, s obzirom na to da je rashodovano više od milijardu i po dinara. Ona je dodala da se pripeme za rebalans budžeta privode kraju:

Prema našim proračunima, rebalans će biti u skladu sa situacijom kako se puni lokalni budžet. Epidemija Covid 19 napravila je ogromne probleme svetskoj, ali i domaćoj ekonomiji i u skladu s takvom situacijom moramo da preduzezmo sve mere kako bi na najbolji način mogli da funckionišemo. Zato ćemo analizirati sve što je u skladu sa našim mogućnostima, kako bi imali realan uvid u sve sredstva koja prihodujemo i koja trošimo jer je evidentno da ceo budžet trpi zbog problema sa pandemijom – dodala je zamenica gradonačelnika Kikinde.

Na temu lokalnog budžeta, ali i problema koje je izazvala pandemija, govorila je, između ostalog, odbornica, Milica Tripinović Popov, koja je potvrdila da je uprkos problemima u periodu od januara do septembra ove godine urađeno onoliko koliko je bilo dozvoljeno i omogućeno:

-U proteklom peiodu najviše smo se zalagali za zaštitu zdravlja naših sugrađana, pre svega mislim na socijalnu zaštitu i zaštitu u zdravstvenom sistemu. Procene stručnjaka su da svetska ekonomija mesečno gubi oko 350 milijardi dolara i da je evidetno da će i naredni period biti veoma težak, te da je odgovorno i ozbiljno kreiranje rebalansa lokalnog budžeta i više nego neophodno – nadovezala se odbornica Tripinović Popov.

Na 5. Sednici lokalnog parlamenta, između ostalog, data je saglasnost izmene i dopune programa poslovanja JP “Toplana“ u Kikindi, razrešeni su dosadašnji i imenovani novi članovi školskih odbora u kikindskim školama, doneta je odluka o održavanju čistoće na javnm površinama, javnih zelenih površina, ulica i puteva, vodovoda i komunalnog otpada. Takođe, doneta je odluka o stavljanju van snage odluke o izradi izmena i dopuna plana generalne regulacije severoistočnog dela Kikinde, a doneta je i odluka o izradi izmena i dopuna plana generalne regulacije jugostičnog dela naselja Kikinda.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!