INFO Servis

Održana 26. Fijakerijada u Kikindi: Konjički klub “Banat“ okupio preko 50 učesnika

U organizaciji Konjičkog kluba “Banat“ na Pogonu III u Kikindi održana je 26. revija paradnih zaprega. Tradicionalna Fijakerijada okupila je više od 50 učesnika koji su se nadmetali u nekoliko disciplina.

Pored velikog broja učesnika, koji su došli iz svih krajeva Vojvodine, kikindskoj Fijakerijadi prisustvovao je i veliki broj posetilaca, koji su mogli da vide zaprege u nekoliko tradicionalnih disciplina.

Takmičenje je više bilo revijalno, jer se gleda lepota i gracioznost konja, a pored toga, ocenjivala se usklađenost vozača i suvozača, ocenjivao se izgled fijakera, izgled opreme, pratili su se hodovi konja kao i njihovo ponašanje u samom parkuru. Iskreno bih svima podelila nagrade jer su se svi učesnici veoma potrudili i svako je na svoj način predstavio svoju zapregu. Manifestaciju je organizovao Konjički klub “Banat“, a učesnici su se nadmetali u jednopregu, dvopregu, dvopregu mladih grla, četvroropregu, zatim u kategoriji za poni konje, u kategoriji za decu, kao i jahači. Ocenili smo i najlepšeg pastuva, kobilu, najlepši fijaker i najlepše amove. Imamo učesnike iz Bačkog Gradišta, Zrenjanina, Bečeja, Torde, Elemira, Novih Kozaraca, Banatskog Velikog Sela, Iđoša i drugih mesta – istakla je Jelena Šorak, iz Konjičkog kluba “Banat“.

Manifestaciju je svečano otvorio predsednik Skupštine grada Kikinde, Mladen Bogdan:

Velika mi je čast bila što sam prisustvovao ovakvom događaju, pred toliko ljudi, ljubitelja ovih prelepih i plemenitih životinja, koji su doveli svoje zaprege, kojim samo možemo da se ponosimo, kada pričamo o našoj paradi i gradu Kikindi koji će uvek podržati Konjički klub Banat, kome se zahvaljujem na organizaciji zato što drže tradiciju, ne daju da se ugasi, žele da povećaju ljubav prema konjima kod svoih ljudi koji su spremni da se uključe u njihovu priču. Čestitam što na divan način promovišete naš grad – poručio je Bogdan.

Konjilčki klub “Banat“ postoji od 1974. godine, reosnovan je zvanično  2007. godine i ima ukupno 45 članova, strastvenih ljubitelja konja.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!