INFO Servis

Održan Festival nauke i umetnosti

Povodom Svetskog dana volonterizma, koji se obeležava 5. decembra, volonteri Kancelarije za mlade organizovali su juče Festvial nauke i umetnosti u Kulturnom centru. Na festivalu su učestvovali kikindski osnovci i srednjoškolci, a cilj manifestacije je da se nauka i umetnost promovišu na način koji je podjednako blizak i jasan svima. 

 

Posetioci prvog po redu Festivala nauke i umetnosti mogli su juče da vide zanimljive eksperimente, izložbe i prezentacije koje su đaci prirpemili uz pomoć svojih profesora, ali i da glasaju za štand koji im se najviše dopao.

Simona Božo, volonterka Kancelarije za mlade, izrazila je nadu da će se Festival održati i naredne godine, jer se pokazao kao veoma dobra ideja.

Cilj Festivala je da se nauka i umetnost približe svima, bez obzira na uzrast i stepen obrazovanja. Posetioci imaju veoma važnu ulogu jer predstavljaju i žiri koji glasa za najbolje. Najbolji štand osnovne škole biće nagrađen teleskopom i mirskopom, a najbolji među srednjoškolcima dobiće teleskop i knjigu „Teslin čudesni svet“ – rekla je Božo.

Festival je organizovan na Svetski dan volontera koji se obeležava 5. decembra, kao podsećanje na dan kad je 1970. godine stvoren Program Ujedinjenih nacija za volontere. Dugogodišnji volonter Kancelarije za mlade Jovan Ćirić kaže da volonterizam mladim ljudima pruža mnogo mogućnosti.

Kod nas, pa i u svetu, postoje predrasude da su volonteri samo besplatna radna snaga, što nije tačno. Volonterizam mladima pruža neformalnu edukaciju, kroz koju oni mogu da nauče bitne stvari koje nisu naučili kroz formalni školski sistem. Mene lično je volonterizmu privukla sloboda kreiranja sadržaja za mlade, gde oni mogu da organizuju razna dešavanja, od jednostavnih druženja do različitih festivala – kaže Ćirić.

 

Za najmlađe sugrađane organizatori su prirpemili poseban program u okviru kojeg su oni na interesantan način mogli da nauče nešto o poznatim naučnicima i umetnicima.