INFO Servis

Od Svetog Ilije sunce sve milije

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Iliju, u narodu poznatijeg kao Ilija Gromovnik. Ovaj dan u crkvenom kalendaru upisan je crvenim slovom. 

Kako je veliki broj običaja vezanih za praznik ovog sveca zapravo prenet iz prethrišćanskih vremena i slavljenja boga Peruna, tradicija se zadržala i do danas.

Sveti Ilija, veoma poštovan u pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti, prisutan je u Starom zavetu i u Novom zavetu kao prorok čije je osobine sa strahopoštovanjem preuzelo hrišćanstvo, vezujući ga za nastanak nove vere i za novi Hristov dolazak.

Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ plamenim kočijama uzneo na nebo pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, obeležava se u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se tog dana ne radi u polju da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara. Narod kaže i da bi trebalo dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.

Med koji se vadi na Ilindan služi kao lek, a narod veruje da majke njime treba da namažu decu po obrazima kako bi bila zdrava.

Po predanju, na Svetog Iliju pre podne je leto, a posle podne jesen. Nakon ovog dana, više se ne kupa u rekama.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!