INFO Servis

Od juna ulazak u Grčku i Bugarsku verovatno i bez testa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je na jučerašnjem sastanku četvorke – Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije, izneta ideja da se četiri zemlje dogovore o sistemu otvorenih granica, odnosno da nije potreban karantin od 14 dana, a verovatno ni PCR test, i da će to stupiti na snagu od 1. ili 15. juna.

Od 1. juna za neke kategorije, a od 15. juna verovatno za sve. To se odnosi na Bugarsku i Grčku, dok Rumunija neće biti u ovom prvom paketu, zbog unutrašnjih problema i političke krize – rekao je Dačić.

 

Dačić je podsetio da će Srbija otvoriti granice sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, BiH i Albanijom od 1. juna, ali da se čeka potvrda tih zemalja da li će i njihove granice biti otvorene za državljane Srbije.

Njihovi građani ce moći da ulaze u Srbiju, ali te zemlje moraju nama da odgovore da li naši građani mogu tamo da idu. Nisu nam još odgovorili. Kada je reč o građanima Srbije, koji treba da idu u druge zemlje, to zavisi od konkretnih mera u zemlji u koju odlaze – rekao je Dačić.

Ministar je podsetio da je u celom svetu pokrenut postupak relaksacije mera, ali da to neće svuda ići istom brzinom i na isti način.

U Evropskoj uniji postoji načelni stav da je do 15. juna zabranjen ulazak, osim u nekim izuzetnim slučajevima. Tako da će većina zemalja krenuti u relaksaciju putovanja, kada govorimo o prostoru van Evropske unije, tek posle 15. juna – rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug

Pratite nas FB
error: Content is protected !!