INFO Servis

Od 22. maja ulazak u Srbiju bez testa i samoizolacije

Od petka, 22. maja za ulazak u našu zemlju neće biti potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane, preporučeno je Vladi Srbije na sednici Kriznog štaba. 

Svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije, saopštio je Krizni štab posle održane sednice. Ova preporuka treba da bude potvrđena u četvrtak, na sednici Vlade Republike Srbije. Krizni štab doneo je preporuku o otvaranju administrativnog prelaza ka Kosovu i Metohiji.

PCR testovi na koronavirus, na lični zahtev građana Srbije i stranih državljana, koštaće 6.000 dinara na teritoriji cele Srbije. Za studente i maloletna lica testiranje je i dalje besplatno.

Krizni štab ističe da nikada nije preporučio sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mera nije u planu. Svi članovi kriznog staba, na čelu sa lekarima, apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima jer epidemija još uvek nije završena.

„Aktivnost virusa jeste umnogome oslabila, ali je neophodno da se svi zajedno i dalje pridržavamo osnovnih epidemioloških mera, poput nošenja maski, redovne dezinfekcije ruku i održavanja socijalne distance, kako bismo borbu sa koronavirusom uspešno i završili“, navodi se u saopštenju Kriznog štaba.

Pojedini zavodi za javno zdravlje u Srbiji objavili su cenovnike za testiranje na koronavirus na lični zahtev, a cene variraju od 6.000 dinara do više od 8.000 dinara.

Izvor N1

Pratite nas FB
error: Content is protected !!