INFO Servis

Od 1. jula jednostavan upis imovine u katastar

Od 1. jula 2018. godine upis imovine u katastar obavljaće se na jednom mestu, jer će javni beležnik po službenoj dužnosti vršiti upis imovine u katastar i sve će se odvijati elektronski.

Građani u katastru imaju veoma komplikovanu proceduru koja se sastoji od raznih vrsta propisa, žalbi, prigovora, dopune dokumentacije, prvih i drugih stepena, zbog kojih upis u registar nepokretnosti može da traje i 15 godina, navela je Zorana Mihajlović, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva .

Po njenim rečima, novim zakonom i reformom katastra sve će se odvijati u mnogo manje koraka i sa mnogo manje potrošenog vremena.

Kada kod notara overite ugovor, kako je objasnila, on će umesto vas poslati ugovor u digitalnom obliku i katastru, koji će ga proslediti poreskoj upravi i lokalnoj samoupravi.

Posle uvođenja elektronskih građevinskih dozvola, reforma katastra predstavlja revolucionarnu reformu koja se sprovodi zbog građana, koji će na ovaj način dobiti efikasan katastar i pravnu sigurnost.

Ova promena po prvi put uvezuje tri ministarstva – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo finansija i Ministarstvo pravde, kao i četiri državne institucije – Katastar, Poresku upravu, Kancelariju za e-upravu i javne beležnike.

Umesto da se prvo ide u Republički geodetski zavod (RGZ) po izvod iz katastra, potom da se taj dokument overi kod notara, pa da se ponovo isti ugovor nosi u RGZ radi upisa, a posle toga u poresku upravu, građani i investitori će ubuduće čitav posao završavati na jednom mestu, kod javnog beležnika.

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!