INFO Servis

Obeleženo 75 godina od oslobođenja Kikinde u Drugom svetskom ratu

Predstavnici SUBNOR-a, boračkih organizacija, političkih partija i Gradske uprave, polaganjem venaca na spomen obeležju u centru grada, obeležili su 75 godina od oslobođenja Kikinde u Drugom svetskom ratu, jedan od najznačajnih datuma u novijoj istoriji našeg grada. Pored predstavnika SUBNOR-a iz Kikinde, Bele Crkve i Vršca, vence su položili predstavnici Grada Kikinde, Vojske Srbije, Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Udruženja oficira vojnih starešina, Srpskih ratnih veterana, kao i predstavnici političkih partija. Predsednik kikindsko SUBNOR-a, Milenko Babić, istakao je da se tradicija obeležavanja mora nastaviti kako se nikada ne bi zaboavila nečija žrtva za slobodu naroda:

-Nikada ne smemo zaboraviti ono što su učinili pripadnici Velikokikindskog partizanskog odreda kao i drugi rodoljubi koji su žrtvovali svoje mlade živote kako bi mi danas imali slobodu i u njoj se rađali i živeli spokojno. Na nama je da deci prenesemo sve što se dešavalo kako bi ona čuvala tu tradiciju i kako se nikada više tako nešto ne bi ponovilo. Istoriju oslobođenja našeg grada nikada ne smemo zaboraviti, već moramo da je ljubomorno čuvamo – istakao je Babić. 

Prisutnima se obratio profesor istorije, Lazar Demić, koji je podsetio na istorisjke činjenice, osvrnuvši se na sam dan oslobođenja grada i ratna dejstva koja su se dešavala u tom periodu:

-6. oktobra pre 75 godina Kikinda je oslobođena u Drugom svetskom ratu. Velikokikindski partizanski odred bio je toliko uvećan kako se rat završavao tako da je mogao da izvršava kompleksne zadatke, a grad je oslobođen zahvaljujući velikoj podršci Crvene armije koja je nezaustavljivo napredovala ka Berlinu. Zahvaljujući onima koji su tada položili svoje živote, mi smo danas slobodni, a njihovom požrtvovanju ostaćemo zauvek zahvalni – dodao je profesor Demić.

Program su uveličali učenici Osnovne škole “Đura Jakšić“ u Kikindi koji su svojim dvadesetominutnim performansom govoreći stihove naših istaknutih pesnika uz muzičku podlogu “Vostani Serbije“ još jednom potvrdili da će mlađi naraštaji ljubomorno čuvati teško izvojevanu slobodu.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!