INFO Servis

Obeležene 102 godine od oslobođenja Kikinde u Prvom svetskom ratu

Na današnji dan 1918. godine, ulaskom Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihajlo“, na čelu sa brigadirom Dragutinom Ristićem, oslobođena je Velika Kikinda. Tim povodom, na spomen kosturnicu na Železničkom groblju i kod spomen ploče Dragutinu Ristiću u holu Gradske kuće, vence su položili delegacija zvaničnika lokalne samouprave i Severnobanatskog upravnog okruga, kao i predstavnici Vojske Srbije i Saveza potomaka učesnika ratova 1912-1920. Na komemorativnom skupu poštovane sve propisane mere i ograničenja broja prisutnih lica. 

Velika Kikinda oslobođena je 20. novembra 1918. godine, ulaskom Gvozdenog puka “Knjaz Mihajlo“, na čelu sa brigadirom Dragutinom Ristićem. Komemorativnim skupom na Železničkom groblju i kod spomen ploče Dragutinu Ristiću u holu Gradske kuće, koja je postavljena na stogodišnjicu oslobođenja Kikinde, obeležen je jedan od najvažnijih datuma u istoriji našeg grada. Predsednik Skupštine grada, Mladen Bogdan, istakao je da se Kikinda danas priseća heroja i boraca koji su dali živote za slobodu ove zemlje i našeg grada:

Na ovaj dan je po prvi put u istoriji zvanična srpska vojska ušla u Kikindu i njenim stanovnicima donela dugoočekivanu slobodu. Lokalna samouprava je ovaj datum prepoznala kao jedan od najvažnijih za naš grad i nalazi se u važećem statutu grada, kao jedan od gradskih praznika. Danas ga obeležavamo u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, ali se nadamo da ćemo ga u budućnosti obeležavati onako kako Kikinda zaslužuje – rekao je Bogdan. 

U grobnici na Železničkom groblju sahranjena su 184 pripadnika Vojske Kraljevine Srbije, Rumunije i Rusije, među kojima je dvadeset jedan Kikinđanin. Profesor istorije u penziji, Lazar Demić, objašnjava da je period četvorogodišnjeg rata za građane Kikinde bio veoma težak:

Srbi su u Austrougarskoj, čiji su deo bile i Vojvodina i Kikinda, bili pod neprestanom sumnjom. Kada je osnovana garda u Kikindi, Srbi su bili ti koji nisu dobili naoružanje. Ipak, uspeli su da se dobro povežu, i prateći sve što se događalo na istočnom i zapadnom frontu, radovali su se konačnom ishodu. Na današnji dan naš grad je oslobođen, ali je bilans bio tragičan, jer je na hiljade Kikinđana ratovalo na severu Evrope – kaže Demić. Na današnji dan, pre 102 godine brigadir Dragutin Ristić, komandant Drugog pešadijskog puka Knjaz Mihajlo, sa balkona Gradske kuće objavio je da je u Veliku Kikindu stigla sloboda:

Srpska vojska je 20. novembra 1918. godine oslobodila naš grad, iako je prethodnica ušla dva dana ranije. Brigadir Ristić se nalazio na čelu Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihajlo“, koji su neprijatelji nazvali „Gvozdeni puk“, zbog zalaganja i izuzetnih uspeha. Kikinda je na ovaj dan, što je ozvaničeno 25. novembra, postala deo Kraljevine Srbije i tako ušla u srpski etnički korpus i konačno počela da se razvija – kaže istoričar Srđan Sivčev. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!