INFO Servis

Obeležena 102. godišnjica proboja Solunskog fronta

Polaganjem venaca na Železničkom groblju u Kikindi obeležena je godišnjica najznačajnijeg vojnog uspeha Srbije u Velikom ratu, proboja Solunskog fronta. Prigodnim programom i ove godine je odata pošta onima koji su dali živote kako bi izvojevali pobedu za svoj narod. Događaj je organizovao Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine.

Verskom obredu i ceremoniji polaganja venaca na Železničkom groblju prisustvovali su predstavnici Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, SUBNOR-a, Gradske uprave, Policijske uprave, Severnobanatskog okruga. Profesor istorije Lazar Demić objašnjava zbog čega je važno obeležavanje ovog datuma:

Ovaj datum je veoma značajan jer je baš na Solunskom frontu došlo do početka oslobođenja, ne samo balkanskih krajeva, nego i Evrope. U cik zore, 14. septembra, otpočeli su napadi združenih snaga Antante. Međutim, baš tamo gde je bila Druga srpska armija došlo je do proboja Solunskog fronta. Vrlo brzo, srpske snage, žureći ka svojoj domovini, oslobodile su Skoplje i ušle na teritoriju Srbije – rekao je Demić. 

Predsednik Gradskog parlamenta, Mladen Bogdan, izrazio je zadovoljstvo i čast što prisustvuje događaju čiji je cilj podsećanje na pretke i heroje, koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu i dali živote za slobodu i otadžbinu:

Svojim delima i primerima oni će i ubuduće pokazivati i simbolizovati ono za čime treba da stremimo, a to je borba za slobodu, za poboljšanje naših života i za bolje sutra – rekao je Bogdan. 

Posle teške golgote prelaska Albanije, kada je Srbija izgubila više od 144.000 života, oporavljena srpska vojska sa nekoliko brodova krenula je put Soluna i tu se susrela sa saveznicima Britancima, Francuzima, a kasnije i Italijanima. Kikinda je u Velikom ratu izgubila nekoliko stotina građana. Iako je naš grad bio deo Austrougarske, srpski narod je pokazao veliki patriotizam, napuštao frontove, da bi prelaskom kod saveznika zajedno osvajao slobodu. Srpska vojska probila je deo Solunskog fronta na Kajmakčalanu 15. septembra 1918. godine, i time otpočela završne borbe za oslobođenje Srbije u Prvom svetskom ratu, koje su okončane oslobođenjem Beograda 1. novembra 1918. godine. 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!