Obeležen Svetski dan hrane
Pod sloganom „Pravilna ishrana, dostupna i pristupačna svima, za svet bez gladi“, danas je i u našem gradu obeležen Svetski dan hrane. Tim povodom, predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj i Zavoda za javno zdravlje održali su predavanje učenicima Ekonomsko-trgovinske škole, koji pohađaju kuvarski smer.
Učenici I i III razreda smera kuvar i konobar u Ekonomsko-trgovinskoj školi, danas su povodom obeležavanja Svetskog dana hrane, pripremili zdrav desert od ovsenih pahuljica, banana, oraha i suvog voća. Nastavnik kuvarstva Milan Maletić, kaže da se u ovoj obrazovnoj ustanovi propagira i priprema zdrava hrana:
–U nastavnom planu i programu nemamo zdravu ishranu, ali možemo da izmenimo deo, tako da uvek nastojimo da toj temi posvetimo pažnju. U okviru projekta „Kulinarska laboratorija“ imali smo predavanja i o sirovoj i bezglutenskoj hrani, što će đacima, kada završe školu i budu tražili zaposlenje, biti potrebno – kaže Maletić.
Buduće kuvare i konobare danas je u okviru edukativnog predavanja, sa osnovnim principima pravilne ishrane upoznala dr Sanja Brusin Beloš, iz Zavoda za javno dzravlje. Ona je istakla da su istraživanja koja zajednički sporovode Gradska uprava i kikindski ZZJZ, pokazala da su školske užine neadekvatne:
–Nemaju dovoljno proteina, a sadrže veliki udeo ugljenih hidrata, masti i soli. Imali smo nekoliko sastanaka sa direktorima škola i dobavljačima hrane, tako da ćemo pokušati da tu situaciju promenimo – rekla je dr Brusin Beloš.
Prema Zakonu o javnom zdravlju i Zakonu o bezbednosti namirnica, lokalne samouprave su u obavezi da kontrolišu namirnice. Miroslava Krnić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, kaže da se kontrola užina i hrane u produženom boravku sprovodi sa ciljem da se ishrana prilagodi kvalitetu namirnica i količinama koje odgovaraju različitom uzrastu dece, od predškolskog do učenika viših razreda:
–Formiranje zdravih navika u ishrani je vrlo važno, od najmlađeg uzrasta. Veoma su bitni poizvodnja hrane i njeno poreklo, kao i upotreba tih namirnica u ishrani dece – kaže Krnić.
Pod pravilnom ishranom podrazumeva se obezbeđivanje svih potrebnih i zaštitnih materija našem organizmu, kako bi on funkcionisao optimalno. Dr Ana Đurin, iz Zavoda za javno zdravlje Kikinda, kaže da o važnosti zdrave ishrane najbolje govore podaci da su mnoge ozbiljne bolesti i stanja, kao što su dijabetes, gojaznost, hipertenzija i povišen nivo masnoća u krvi, posledica nepravilne ishrane. Ona ističe da su veoma važni redovni obroci, kao i izbor i način pripreme namirnica:
–Umesto belog hleba i peciva, treba birati namirnice od integralnog zrna žitarica, a zbog sadržaja zasićenih masti preporučuje se izbegavanje lisnatog testa. Umesto testenine, mogu se koristiti žitarice kao dodatak supama i čorbama, ili kao prilog uz meso, ribu i povrće. Kada su u pitanju mlečni proizvodi, treba ograničiti upotrebu ili izbegavati puter, margarin, pavlaku, kajmak i sirne namaze. Preporučuje se konzumiranje ribe, ćurećeg i pilećeg mesa, a izbegavanje iznutrica i suhomesnatih proizvoda. Veoma je važno unositi i dovoljne količine svežeg voća i povrća, kao i vode i biljnih čajeva – objašnjava dr Đurin.
U okviru kampanje Oktobar, mesec pravilne ishrane i obeležavnja Svetskog dana hrane, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u saradnji sa mrežom okružnih instituta i zavoda, raspisao je Konkurs za likovne i literarne radove, na temu pravilne ishrane. Na Konkurs je pristiglo 205 likovnih i 7 literarnih radova.
Najbolje likovne radove, na nivou Severnobanatskog okruga, poslali su:
Kategorija predškolaca:
- Bognar Bence, PU „Naši biseri“, Kanjiža
- Tertelji Balint, PU „Naši biseri“, Kanjiža
- Sara Simurdić, PU „Dragoljubv Udicki“, Kikinda
Kategorija niži razredi:
- Milana Čolak, I razred OŠ Đura Jakšić“, Kikinda
- Iva Kiš, IV razred OŠ „Sveti Sava“, Kikinda
- Nevena Kiurski, IV razred OŠ „Sveti Sava“, Kikinda
Kategorija viši razredi:
- Nađa Marinković, VI razred OŠ „Sveti Sava“, Kikinda
- Teodora Feješ, V razred, OŠ „Feješ Klara“, Kikinda
- Boris Rašević, V razred, OŠ Đura Jakšić“, Kikinda
Najbolje literarne radove poslale su Una Kovačević, učenica II razreda OŠ „Jovan Popović“, i Teodora Zeljković, iz OŠ „Gligorije Popov“, Rusko Selo.
Svetski dan hrane, koji se u našoj zemlji obeležava od 2001. godine, predstavlja priliku da se ukaže ne samo na značaj pravilne ishrane, već i da se intenziviraju aktivnosti na postizanju cilja održivog razvoja, a to je smanjenje gladi u svetu. Prema najnovijim podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu FAO, više od 800 miliona ljudi u svetu je gladno, preko 670 miliona odraslih i 120 miliona dece uzrasta između 5 i 19 godina je gojazno, dok je preko 40 miliona dece prekomerno uhranjeno.