INFO Servis

Obeležen Svetski dan energetske efikasnosti

Povodom obeležavanja Svetskog dana energetske efikasnosti predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj održali su danas u Gimnaziji „Dušan Vasiljev“ edukativno predavanje. Nakon toga, na Trgu su sugrađanima podeljeni flajeri, na temu uštede energije.

Energetska efikasnost podrazumeva smanjenu potrošnju i električne i toplotne energije, a da to ne naruši komfor života i rada ljudi. Najveći rasipnici energije su domaćinstva, a 90 odsto njih izgrađeno je mimo standarda energetske efikasnosti. Takođe, dosta energije izgubi se i u saobraćaju i fabrikama. Obeležavanje ovog datuma, kroz različite akcije i edukacije, važno je da bi se istakao značaj efikasnog korišćenja energije i skrenula pažnja na najjednostavnije načine njene uštede. Sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Miroslava Krnić, kaže da je ove godine Svetski dan energetske efikasnosti obeležen na nešto drugačiji način:

Danas smo se, zajedno sa gimnazijalcima, igrali za energiju. Od Ministarstva energetike dobili smo društvenu igru sličnu Monopolu, kroz koju učenici na zanimljiv način uče o energetskoj efikasnosti – rekla je Krnić. 

Naša sagovornica ističe da nas na to, da treba da štedimo energiju, opominje podatak da čak 2 posto više naša zemlja troši u odnosu na druge u Evropi i svetu:

Osim što energiju treba štedeti, potrebno je i naučiti kako da je racionalno koristimo. Moramo da obratimo pažnju na uređaje koje imamo i koje svakodnevno koristimo u domaćnistvu. Na razne načine možemo da je racionalno koristimo, i da neobnovljive izvore menjamo obnovljivim – objašnjava Krnić.

Svetski dan energetske efikasnosti obeležava se od 1998. godine, sa ciljem podizanja svesti o neophodnom smanjenju potrošnje energije, kroz razumno i održivo korišćenje resursa. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!