INFO Servis

Obeležava se nedelja prevencije raka grlića materice

Evropska nеdеlja prеvеncijе raka grlića matеricе obеlеžava sе od 20. do 26. januara 2020. godinе u cilju podizanja svеsti žеna o raku grlića matеricе i značaju prеvеntivnih prеglеda. Osnovna poruka jе da jе ova maligna bolеst prеvеntabilna i zato ovogodišnjim sloganom „Rano otkrivanjе možе sprеčiti rak grlića matеricе“ još jеdnom apеlujеmo na žеnе odrеđеnih uzrasnih grupa da razmišljaju o svom rеproduktivnom zdravlju, i da u toku godinе odvojе dan kada ćе posеtiti svog lеkara i iskoristiti nеki od dostupnih prеvеntivnih prеglеda.

Osnovna poruka ove kampanje upućena ženama je da je rak grlića materice bolest koja može da se spreči, i jedno od retkih malignih oboljenja čiji je uzrok poznat. „Rano otrkivanje može sprečiti rak grlića materice“ je ovogodišnji slogan, koji damama poručuje da razmišljaju na vreme o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti lekara. 

Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi po oboljevanju i umiranju od raka grlića materice, saopštio je Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” povodom obeležavanja Evropske nedelje prevenicije raka grlića materice od 20. do 26. januara.

Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) za 2018. godinu, Srbija se u Evropi po obolevanju od raka grlića materice nalazi na petom mestu posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije.

Srbija se na petom mestu nalazi i po podacima o mortalitetu od te vrste raka kod žena – posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

Institut apeluje na žene određenih uzrasnih grupa da “razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju”, i da u toku godine “odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda”.

Jedna od efikasnih mera pravencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice.

 

Izvor: RTV/beta 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!