INFO Servis

NSZ: Sa evidencije Filijale Kikinda tokom protekle godine zaposleno preko 5.000 lica

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje nezaposlenost u Kikindi na kraju 2018. godine smanjena je za 25,94 posto, u odnosu na isti period 2017. Sa evidencije Filijale Kikinda tokom protekle godine zaposleno je ukupno 5.039 lica. 

Na kraju 2018. godine na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Kikindi je bilo 3.136 lica, u Severnobanatskom okrugu 7.608. Jelena Mitrović, direktorica Filijale u Kikindi, kaže da je u toku 2018. godine sa evidencije Zavoda zaposlilo 5.039. 

Kada uporedimo stanje na evidenciji u odnosu na 2017. godinu možemo konstatovati da se broj nezaposlenih smanjio i na nivou Severnobanatskog okruga i u našem gradu. Nezaposlenost u okrugu smanjena je 20,53 posto, a u gradu za 25,94 procenta. Zadovoljni smo ovom brojkom, ali to još uvek nije ono čemu težimo – kaže Mitrović. 

Među evidentiranima u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Kikindi najviše je osoba u starosnoj grupi od 55 do 59 godina, a kada je u pitanju polna struktura već duži niz godina nešto je više žena na evidenciji. Najveći broj lica posao čeka između 3 i 6 meseci, a kada se radi o kvalifikacionoj struktri najviše je lica I stepena stručne spreme, odnosno lica bez kvalifikacija ili niskokvalifikovanih. 

Vlada Republike Srbije svake godine usvaja Akcioni plan zapošljavanja, a direktor svake godine sa Ministartsvom za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku potpisuje sporazum o učinku, gde se utvrđuju mere koje treba sprovesti u tekućoj godini u cilju smanjenja nezaposlenih na evidenciji.

U okviru mera propisanih sporazumom, razlikuju se aktivne mere bez finansijske podrške i mere praćene finansijskom podrškom. Mi smo u okviru mera bez finansijske podrške realizovali obilaske poslodavaca, od planiranih 600 Filijala Kikinda je realizovala ukupno 717. Takođe, još jedna od takvih mera, koja je bila veoma atraktivna prošle godine, je oragnizovanje sajmova zapošljavanja. Umesto dva, zbog potreba poslodavaca i njihovih zahteva, odražana su tri sajma na teritoriji Severnobanatskog okruga – kaže Mitrović, i dodaje da se 931 osoba zaposlila nakon održavanja sajmova za zapošljavanje. 

Mitrović je najavila da će sajmovi zapošljavanja u našem gradu biti organizovani i ove godine, i da će oni pratiti potrebe poslodavaca. 

Deficitarna zanimanja na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje su: tehničar drumskog saobraćaja, vozači autobusa, rukovaoci jednostavnim građevinskim mašinama, armirači, tesari, zidari, veterinarski tehničari, diplomirani farmaceut, diplomirani inženjer geologije, doktor veterinarske medicine, doktor medicine, farmaceutski tehničar, geometar, profesori engleskog i nemačkog jezika, profesori matematike, fizike i hemije, zavarivači, livci preciznog liva, operateri na cnc mašinama, konobari i kuvari, šivači i druga. Zanimanja kojih ima dosta na evidenciji i koja se teško zapošljavaju su:prerađivač hrane i pića, strukovni vaspitač, automehaničar, metalostrugar, ratarsko-povrtarski tehničar, hemijsko-tehnološki tehničar, daktilograf, maturant gimnazije i mašinski tehničar. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!