INFO Servis

Nova oprema za kikindska dobrovoljna vatrogasna društva

Dobrovoljna vatrogasna društva sa područja grada Kikinde dobila su novu opremu zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i lokalne samouprave. Tako je 10 društava koje broji više od 800 dobrovoljnih vatrogasaca opremljeno lakom zaštitnom opremom u iznosu od skoro pet miliona dinara, tako što je četiri miliona obezbedio resorni Pokrajinski sekretarijat, a 800.000 dinara Grad Kikinda. Opremu je vatrogascima uručio član Gradskog veča, Milivoj Linjački:

-Mi smo iskoristili priliku da jesenas konkurišemo kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kako bi zajedno sa 10 naših društava konkurisali za komplete zaštitne opreme. Lokalna samouprava uvek je vodila računa da društva sa teritorije Kikinde budu prepoznata jer su to ljudi koji rizikuju svoje da bi sačuvali tuđe živote, oni to rade voloterski bez naknade, tako da smo se uvek trudili da sistem održavamo onakvim kakav jeste. Mogu da se pohvalim da smo uz Zrenjanin najbolja organizacija na teritoriji Vojvodine. Najavio sam da će budžet koji se izdvaja sa Gradski vatrogasni savez biti uvećan, a da nam u narednom periodu sledi obnova opreme. Planiramo da obnovimo mehanizaciju što je preko potrebno svakom društvu, da svaki vatrogasac bude zaštićen i mi ćemo to i obezbediti – naglasio je Linjački.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu obezbedio je preko 35 miliona dinara za nabavku lake zaštitne opreme za dobrovoljna vatrogasna društva kako bi se rad društava podigao na viši nivo:

-U Kikindi smo za 10 ovdašnjih i 10 okolnih društava obezbedili 289 kompleta opreme. Uniforme je proizvela kompanija “Jumko“. Vrednost jedne uniforme je oko 32.000 dinara, svako društvo je minimalno deset uniformi naručilo, a u kompletu se nalaze jakna, kačket, kaiš, pantalone, polo majica dugih i kratkih rukava, kao i zaštitne borbene patike – istakao je Siniša Šavija, predsednik Vatrogasnog saveza Vojvodine.

Rad dobrovoljnih vatrogasnih društava sada će biti znatno efikasniji zahvaljujući opremi koju je obezbedila Vlada Vojvodine:

Zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa Gradskom upravom, konačno smo posle nekoliko decenija dobili značajnu pomoć.  Ovo je rezultat dobre saradnje koju imamo sa lokalnom samoupravom, Vladom Vojvodine i Vatrogasnim savezom Vojvodine. Imamo obećanja da ćemo obnoviti i vozni park, tako da nam sada sledi edukacija kako bi još spremniji uspeli da rešimo svaki problem naših sugrađana. Svaki dinar uložen u vatrogasce višestruko se vraća – rekao je Erne Talpai, predsednik Gradskog vatrogasnog saveza Kikinde.

Najviše požara dešava se na otvorenom prostoru, a najčešće posle žetve i pre setve pšenice. Važnu ulogu u lokalizovanju požara imaju upravo dobrovoljni vatrogasci.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!