INFO Servis

Net patrola: Zaštita dece na internetu

Dostupnost sve brže internet konekcije i razvoj tehnologije doveli su do porasta krivičnih dela, što je jasno ukazalo na potrebu za razvijanjem mehanizama zaštite dece od seksualnog iskorišćavanja i podizanjem svesti o neophodnosti uključivanja celog društva u borbu protiv seksualnog iskorišćavanja dece. Preko sajta Netpatrola građani mogu da prijave nelgalan ili štetan sadržaj na internetu. 

Foto: netpatrola.rs

Posao Net patrole preuzela je fondacija „Tijana Jurić“, iz koje kažu da će nakon prijave štetan sadržaj biti uklonjen, a podaci prosleđeni policiji i tužilaštvu. Deca su najčešća i najlakša meta, a statistika kaže da oko 85 posto dece koja koriste internet provode na njemu više do sat vremena denvno. Istraživanja pokazuju da je sa digitalnim nasiljem bilo suočeno više od 60 odsto osnovaca i srednjoškolaca. 

Net Patrola nudi građanima mogućnost da anonimno ili predstavljajući se, prijave sumnju na ilegalan sadržaj koji se odnosi na seksualno iskorišćavanje dece na internetu. Nakon dobijanja prijave, tim Net Patrole će uraditi procenu i ukoliko se potvrdi da je sadržaj ilegalan, prijavu proslediti nadležnim državnim organima i ukoliko je potrebno, internet provajderu radi uklanjanja istog sa interneta. 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!