INFO Servis

Nesvakidašnji događaj u Bašaidu: Ovca ojagnjila četiri jagnjeta

Kažu da se dobrim ljudima često dešavaju dobre stvari. Tako je prvih dana maja u Bašaidu ovca rase bergamo ojagnjila četiri zdrava jagnjeta, pa lepo obradovala porodicu Milaković, koja se već decenijama bavi ovčarstvom i ne pamti takav slučaj. Porodica Milaković prvih dana maja postala je bogatija za četiri jagnjeta, koja je ojagnjila ovca rase bergamo, a sličan slučaj ne pamte ni najstariji u selu.

Takav rezultat postignut je kvalitetnom ishranom i samim pristupom u proizvodnji:

-Ovo nas je veoma obradovalo jer se mi već jako dugo bavimo stočarstvom, ali četiri jagnjeta nikada nismo imali od jedne ovce. Ni drugi ne pamte da se tako nešto slično desilo. Obično ovca ojagnji jedno, ponekad dva, ali više je zaista retko. Mi imamo naš način gajenja i ishrane, tako da sam siguran da je to i rezultat ovakvog priploda. Naime, tri dana ovca ne dobije ništa da jede, samo na podu ima po koju slamku, a potom joj damo samo lepu slamu, jer posedujemo konje. Taj proces traje dve nedelje. Nakon toga je pustimo kod ovna, sa drugim ovcama, a ona onako sita sa kvalitetnom hranom vrlo brzo priđe i možemo da očekujemo opet veliki broj jaganjaca. Moj otac se bavio ovčarstvom otkad znam za sebe. Imali smo preko 300 komada, uglavnom cigaje, posle nismo mogli da ih prodamo, pa smo prešli na belu rasu. Nemamo mnogo danas, bio sam rad da započnem veću proizvodnju, ali nemam puno zemlje – ispričao je vlasnik domaćinstva Milan Milaković, u Bašaidu poznatiji kao Zlata.

Rasa bergamo ovaca pokazala se kao dobra za gajenje na našem području, a zahvaljujući kvalitetnoj ishrani može da ojagnji više nego što je uobičajeno, zbog čega je stočari i cene u našoj zemlji. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!