INFO Servis

Neprocenjivo blago našeg grada: Kikindska Suvača

Narodni muzej u Kikindi organizovao je manifestaciju “Subota u Suvači“, kako bi se na najlepši način našim sugrađanima približio mlin na konjski pogon, jedan od retkih koji je ostao sačuvan u Evropi. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u zemlji, ovoga puta izostale su radionice za decu, kao i gastronomski programi udruženja žena iz našeg grada i okoline. Kikinđanima je kroz program predočeno kako se nekada mlelo žito i kukuruz i kako se proizvodilo brašno. Takođe, žejla organizatora je bila da prikaže kako su to nekada naši sugrađani provodili zajedničko vreme dok se čekalo mlevenje žita:

-Tada su se igrale karte, razgovaralo se i zajedno se provodilo vreme. Suvača je nepokretna kulturna baština i ona za nas mnogo znači zato što je u Kikindi ranije postojala 51 suvača, a danas je samo jedna preostala i za nas predstalvja neprocenjivo blago, s obzirom na to da postoje još samo tri u Evropi, odnosno pored naše postoje u Mađarskoj i Hrvatskoj. Suvača je za nas zaista neprocenjiva – kaže Stefan Popaživanov, muzejski volonter.

 

Tokom prethodnog perioda, Suvača je rekonstruisana:

-Drvo je konzervirano, ona je rekonstruisana, a sređena je i fasada. Ne možemo da kažemo da je još uvek u punom sjajnu, ali će za nekoliko godina biti zaista predstavljena u najboljem svetlu, onako kako bi i trebalo. Želja nam je da sve posetioce vratimo u to vreme kada su suvače bile sastavni deo severnog Banata – kaže Popaživanov.

Tokom programa “Subota u Suvači“ za posetioce su organizovani obilasci i vođenja kroz Suvaču, a prilikom ulaska u objekat nošenje maski kao i poštovanje socijalne distance bilo je obavezno.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!