INFO Servis

Najlepši ukusi i mirisi Banata na kikindskom Trgu

„Banatski fruštuk“, promocija hrane od ludaje i drugih slatkih i slanih specijaliteta sa ovih prostora, neizostavan je deo maniefstacije „Dani ludaje“. Posetioci će danas  i sutra do kasnih popdonevnih sati na Gradskom trgu moći da probaju i kupe različite specijalitete karakteristične za banastku kuhinju. 

Od ranih prepodnevnih sati kolači, projice, pite i štrudle sa različitim nadevima svojim izgledom i mirisom mame mnogobrojne prolaznike da ih probaju i kupe. Vredne dame iz velikog broja udruženja iz Kikinde i okoline i ove godine su za sve posetioce pripremile širok asortiman banatskih slanih i slatkih specijaliteta. Zvanične i aktuelne „kraljice ajvara“, dame iz Udruženja žena „Jedinstvo“ iz Ruskog Sela“, pripremile su vrlo raznovrsnu ponudu:

Mislim da je izbor jako širok, imamo svega, od pita, preko štrudli, projica, do pasulja u ludaji. Nas deset žena pravilo je specijalitete, svaka po jedan i brzo smo sve završile, za jedno poslepodne. Ipak smo mi kraljice ajvara, tako da je poznato da smo spretne i sposobne -rekla je Nada Turudija iz Udruženja žena „Jedinstvo“. 

Raznovrsnu ponudu ima i Udruženje penzionera „Treće doba“ iz Iđoša:

Doneli smo domaći hleb, mast i papriku. Vidim da su se neki iznenadili time, to je staro, domaće jelo, još kad sam ja bio dete. Tu su i lepinje, pite sa ludajom, štrudle sa makom – kazao je predsednik Udruženja, Stojan Kolompar. 

Svoje ukusne proizvode od bundeve predstavila je i porodična firma u nastanku „Buter lend“:

-Izložili smo domaći pekmez i sok od bundeve. Imamo i čatni, indijski začin, koji se pravi od karamelizovanog crvenog luka. Pošto su Dani ludaje, glavni sastojak nam je bila bundeva i baš smo se iznenadili koliko od nje može da se napravi stvari. Tu su i ratluk, mafini i još mnogo toga– kaže Milca Buter. 

 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!