INFO Servis

Na Svetski dan zdravlja dr Rovčanin poručuje: „Redovni pregledi znatno redukuju pojavu bolesti“

Današnji datum obeležava se kao Svetski dan zdravlja, kako bi se pažnja javnosti zdržala na najvažnijim zdravstvenim problemima. Ovogodišnji Međunarodni dan zdravlja obeležava se pod sloganom „Izgradnja pravednijeg, zdravijeg sveta. 

Foto: slidesharecdn.com

Savremeno doba, uz konstantni stres, nedostatak sna, nervozu i neredovnu ishranu, donosi trend porasta različitih bolesti. Nezarazne bolesti, poput raka i dijabetesa, svake godine odnesu oko 30 miliona života u svetu. Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, oko 16 miliona slučajeva godišnje ne bi imalo smrtni ishod da su postojale preventivne mere. Dr Enes Rovčanin, specijalizant opšte hirurgije potvrđuje da je prevencija ključna u sprečavanju različitih oboljenja:

S obzirom na to da većina bolesti može da se izleči, pa čak i da se spreči, svaki porodični lekar bi svoje pacijente trebalo da upućuje na redovan skrining zdravlja. Redovni lekarski pregledi i prateća laboratorijska dijagnostika znatno redukuju pojavu bolesti. Važno je izbegavati masnu i začinejnu hranu, pušenje, stres, koji je sigurno jedan od glavnih okidača mnogih bolesti, treba se posvetiti i fizičkoj aktivnosti i baviti se pozitivnim stvarima i pozitivno misliti – kaže dr Rovčanin. 

Svetski dan zdravlja predstavlja globalnu kampanju u cilju unapređenja zdravlja i blagostanja ljudi. Na ovaj dan promovišu se fizičko, mentalno i emocionalno blagostanje širom sveta. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!