INFO Servis

Na snazi je CRVENI meteo alarm

Crveni meteo alarm je na snazi u Banatu, Šumadiji, Pomoravlju, jugoistočnoj i zapadnoj, jugozapadnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji.

Zbog nesnosnih vrućina na snazi je crveni meteo alarm kao najveći stepen upozorenja.

„Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe“, piše na sajtu.

Crveni meteo alarm znači da je vreme veoma opasno, da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave, toliko intezivne da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne čak i po ljudske živote, tj. dovesti do potencijalnog toplotnog udara ili pogoršanja stanja hroničnih bolesnika – kaže Đorđe Đurić, meterolog

UV indeks u gornjim granicama

Još veća opasnost od paklenih temperatura preti od UV zračenja, koje će u narednih 48 sati imati krajnje vrednosti.

U skoro svim gradovima UV indeks biće crveni, između 8 i 10, a na Crnom Vrhu, Zlatiboru, Negotinu, Peći, Sremskoj Panalnci, Velikom Gradištu i u Vranju, on je ocenjen kao veoma visok, sa indeksom 11.

– UV indeks biće naročito problematičan u planinama i višim delovima zemlje gde je rizik izlaganja suncu ekstreman i zahteva sve mere zaštite, mada je najbolje izbeći sunce ukoliko je to moguće, a naročito od 10 do 16 sati. Zračenje je najintenzivnije između 13 i 14 sati, dok je posle 16 sati zračenje gotovo zanemarljivo, te je to pravo vreme za plažu i sunčanje – dodaje on.

Osveženje od srede

Nakon paklenog početka nedelje, od srede nas očekuje promenljivo oblačno, sa češćom pojavom kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom uz postepeni pad temperature. U većini dana temperatura od 24 do 28 stepeni.

 

Izvor:blic.rs

Pratite nas FB
error: Content is protected !!