INFO Servis

Mokrinska biblioteka primer dobre prakse

Mesna biblioteka „Miroslav Antić“ iz Mokrina našla se na listi udruženja „Kulturis“, koje je mapiralo izvanredne bibliotekarske priče iz cele Srbije i predstavilo ih kroz video registar dobrih primera iz prakse javnih biblioteka pod nazivom „Kako im uspeva“.

Projekat „Kako im uspeva?“ je onlajn video registar primera dobre prakse iz javnih biblioteka na području Srbije, u oblasti rada sa korisnicima. Na pregledan i atraktivan način predstavljene su studije slučaja koje se ističu svojim inovativnim, inspirativnim, uspešnim i primenjivim modelima rada sa korisnicima javnih biblioteka.

Ovaj projekat nastao je prirodno iz pređašnjeg iskustva Kulturisa, pre svega iz želje da sa kolegama podelimo naša saznanja o sjajnim primerima iz prakse javnih biblioteka širom Srbije koji bi mogli biti primenjeni i van originalnog mesta nastanka, bez ulaganja većih sredstava i na radost korisnika. Ideja nam je bila da u formi video tutorijala prikažemo kako uspešni projekti izgledaju na licu mesta, iz ugla autora, bibliotekara, uprava biblioteka, ali i iz ugla samih korisnika. Tek sagledavanjem mišljenja svih uključenih u jedan program, projekat ili radionicu moguće je zaključiti gde leži ključ njegovog uspeha – kaže Ivana Jovanović Arsić, autorka projekta i jedan od osnivača Kulturisa.

Selekcija primera dobre prakse urađena je na osnovu želje da se prikaže raznovrsnost vrsta bibliotečkih usluga, raznovrsnost segmenata publike kojoj su projekti namenjeni, kao i formata ovih primera (praktične radionice, susreti, online portali, itd). Kriterijumi kojima se Kultruis vodio su: originalnost ideje, uspešnost realizacije, interesovanje i odziv korisnika, uticaj na lokalnu zajednicu i mogućnost primene u drugim javnim bibliotekama.

Svoje mesto u ovom registru našla je i Mesna biblioteka „Miroslav Antić“ iz Mokrina, kao važan faktor u kulturnom i društvenom životu svoje nevelike lokalne sredine. Sinonim za ovu biblioteku svakako je knjižničarka Darinka Maljugić, poznatija u Mokrinu kao „Daca bibliotekarka“, jedina zaposlena u ovoj ustanovi, koja je za svoj trud nagrađena priznanjem „Najbolji bibliotekar 2012. godine“ koje dodeljuje Bibliotekrsko društvo Srbije.

Priču o Mokrinskoj biblioteci možete pogledati ovde https://www.youtube.com/watch?v=5vnDVbmO8NQ&t=5s

 

 

Pratite nas FB