INFO Servis

Mokrinčani zovu na „Seljački parti“

Jubilarna, deseta po redu manifestacija „Seljački parti“ biće održana u subotu, 18. avgusta u Mokrinu. Organizaotori ove godine očekuju oko 5 hiljada posetilaca, među kojima će biti i gosti iz Mađarske, Rumunije i Sjedinjenih Američkih Država. 

Nenad Čavić, idejni tvorac sada već tradicionalnog „Seljačkog partija“ priseća se kako je bilo pre devet godina kada je prvi put održana ova manifestacija:

Prve godine smo se okupili, obukli narodne nošnje, pili vino i konzumirali tradicionalne specijalitete. Naredne godine, pošto Mokrin ima mnogo udruženja, organizovano je takmičenje u kuvanju riblje čorbe. Kasnije su nam se priključivale neformalne grupe i tako se manifestacija proširivala i oplemenjivala, tako da smo sada stigli do broja od preko sedmadeset ekipa koliko se prijavi za takmičenje. 

 

Ovogodišnji „Sečljački parti“ počeće u podne podelom ribe učesnicima takmičenja u kuvanju riblje čorbe, a oko 15 sati počinje nadmetanje za najmlađe.

Deca će se takmičiti u krunjenju kukuruza, pravljenju bunara od čokanja i trkaće se u džakovima. U toj trci učestvovaće i dame, a pripremljeni su i prigodni pokloni. Ovaj put imamo i novu disciplinu „trakarenje“ u kojoj učestvuju muškarac i žena, dama sedi na trakarama koje predstavljaju velika kolica za stajsko đubrivo, a gospodin sa povezom preko očiju gura kolica preko različitih prepreka, dok ga žena navodi kuda da ide – kaže Čavić.

Učesnici će se takmičiti i u bacanju cigle udalj, guranju traktorske gume i u nošenju džaka žita preko raznih prepreka, a prijavljivanje je na dan takmičenja, na licu mesta. Nakon dodele priznanja i proglašenja pobednika nastupiće bend „Banda drvena“, a kao i svake godine manifestacija će se završtit vatrometom.

Zainteresovane ekipe za takmičenje u kuvanju riblje čorbe mogu da se prijave na 064/ 10-23-049, kotizacija za ovo nadmetanje je 1.000 dinara.