INFO Servis

Migranti u Prihvatnom centru kvalitetno i kreativno provode hladne dane

U ukupno 16 centara na teritoriji naše zemlje, koji su trenutno u funkciji, smešteno je između 4 200 i 4 300 migranata. U Prihvatnom centru kod Kikinde trenutno boravi 200 migranata. 

 

Među migrantima koji trenutno borave u Prihvatnom centru u blizini Kikinde, je i dvadeset petoro dece. Aleksandra Dimić iz Komesarijata za izbeglice kaže da deca pohađaju jednu predškolsku ustanovu, četiri osnovne i dve srednje škole u našem gradu: 

To je predivna stvar na nivou cele Srbije, a posebno u ovoj lokalnoj zajednici koja je divna za saradnju i mnogo nam je pomogla da tu decu uključimo u, pre svega obavezan osnovnoškolski sistem, ali i druge vidove obrazovanja. Kada se deca u tom periodu detinjstva, koji je težak zbog okolnosti u kojima su se našli, druže sa vršnjacima, učestvuju u različitim kreativnim i sportskim aktivnostima, onda sve to poprima neke obrise života koji su lepši i humaniji u odnosu na period kada su se otisnuli na neizvestan i opasan put. 

Evropska unija je najveći donator Republike Srbije u upravljanju migracijama. Od sredine 2015. godine, kada je počeo povećan priliv migranata na teritoriju Republike Srbije, donirala je oko 100 miliona evra direktne pomoći državnim institucijama, jedinicama lokalne samouprave, međunarodnim i organizacijama civilnog društva i krajnjim korisnicima. 

Komesarijat za izbeglice i migracije organizuje različite aktivnosti kako za najmlađe tako i za starije korisnike. Deca učestvuju u različitim predstavama i kreativnim radionicama, a žene i devojke imaju priliku da stiču različite veštine. Osim tih okupacionih aktivnosti u okviru centra, korisnici imaju priliku i da uče engleski jezik i stiču veštine pisanja radnih biografija, što će im pomoći u potrazi posla, kada stignu do krajnje destinacije – kaže Dimić. 

Prihvatni centar u Kikindi smešten je u nekadašnjoj upravnoj zgradi preduzeća „29. novembar“, a otvoren je u aprilu 2017. godine. Kapacitet Centra je 250 mesta, a u njemu trenutno boravi 200 migranata. 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!