INFO Servis, Sport

Matija Ratko prvi doplivao do Časnog krsta u Kikindi

Na Starom jezeru u Kikindi održano je plivanje za Časni krst. Za krst je plivalo dvadeset dvoje učesnika koji su i ove godine nastavili lepu tradiciju koja se već dugo održava u našem gradu.  Prvi do Časnog krsta doplivao je Matija Ratko, devetnaestogodišnjak iz Kikinde, kojem je ovo bilo drugo nadmetanje:

Prošle godine isto sam se bio prjavio, ali sam i tada već znao da ću za Časni krst plivati i ove godine. Plivam za krst jer volim naše običaje, volim našu tradiciju. Voda je bila jako hladna, ja treniram plivanje i nije mi problem, ali je osećaj veoma čudan i lep. Ovim sam pobedio sebe,ali ništa ne može da se meri sa osećajem kada se dopliva do krsta i kada se poljubi, taj osećaj je neopisiv – rekao je Ratko.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“.

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzma i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva. Crkve koje poštuju julijanksi kalendar Bogojavljenje obeležavaju 19. januara.

Vernici od obale do časnog krsta plivaju simbolična 33 metra za Hristove 33 godine života.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!