INFO Servis

Lovačko udruženje Kikinda: Fazanska divljač puštena u lovište

Lovačko udruženje iz našeg grada obaveštava članove da je, i uprkos trenutnoj situaciji i izostanku inostranih lovaca u trofejnom odstrelu srndaća, obezbeđeno 1.000 komada fazanske divljači. Deo je pušten juče u lovište, na lokacijama koje je Komisija za uzgoj i zaštitu divljači, zajedno sa stručnom službom, odredila za puštanje fazana.

Prema rečima Vladimira Krnića, predsednika Komisije za uzgoj i zaštitu divljači u Lovačkog udruženja „Kikinda“, ovo je druga faza puštanja fazanske divljači, dok se treća očekuje u toku same lovne sezone, koja počinje na jesen. 

Dobrom organizacijom u Udruženju, u proteklih par godina uspeli smo da sačuvamo i obezbedimo sva potrebna sredstva za nesmetano funkcionisanje. Kikindsko Lovačko udruženje ima veoma dugu tradiciju, jer postoji više od 130 godina. Trenutno imamo oko 160 članova, a gazdujemo na površini od blizu 30.000 hektara – kaže Krnić.

Lovačko udruženje Kikinda jedno je od najstarijih udruženja ovog tipa, jer je organizovano lovstvo u našem gradu počelo osnivanjem „Velikokikindskog lovačkog društva“ još 1885. godine. U okviru ovog udruženja od 1982. deluje i lovačka sekcija u Banatskoj Topoli, koja ima 16 članova. Lovačka sekcija samostalno deluje u uzgoju mlade divljači i u lovu. Raspolaže sa 2400 hektara lovnog područja. Povremeno se organizuje turistički lov u organizaciji lovačkog društva Kikinde. Od maja do kraja avgusta se organizuje lov na srndaće, a od avgusta na prepelice i na afričke grlice. Stručna služba Lovačkog udruženja Kikinda ima upravnika lovišta, 2 lovočuvara i jednog zaposlenog u fazaneriji. Lovni turizam je razvijen, naročito prolećni lov na srndaće, letnji lov na prepelice, grlice, gugutke, goluba grivnjaša i jesenji lov na zeca i fazana.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!