INFO Servis

Ljuban Sredić u emisiji „Ami vas pita“ o održanoj onlajn licitaciji državnog zemljišta

Gost današnje emisije „Ami vas pita“, koja se na našoj frekvenciji emituje četvrtkom od 11 časova, kao i u repriznom terminu subotom, gost je bio Ljuban Sredić, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu i seoske mesne zajednice, sa kojim smo razgovarali o licitaciji državnog zemljišta, koja je ove godine održana onlajn. 

Zbog epidemiološke situacije, zainteresovani zakupci se ove godine nisu nadmetali neposredno, nego sistemom zatvorenih ponuda, elektronski preko aplikacije Uprave za poljoprivredno zemljište. Na području grada i okolnim selima, na licitaciji je bilo na raspolaganju oko hektara 5 439 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, u svih 10 katastarskih opština. Prema rečima našeg sagovornika, na licitaciju pristigla je 231 prijava, od kojih su samo 3 bile neispravne:

Licitacija je zvanično završena u petak, otvaranjem ponuda. S obzirom na to da nam je svima bilo prvi put da na ovaj način organizujemo, svi smo se dobro snašli i sve je dobro prošlo. Mislim da su i učesnici zadovoljni, ako pogledamo ponuđene cene i izlicitirane površine – objašnjava Ljuban Sredić. 

Nakon završetka licitacije, 12. februara, svim učesnicima je bilo dostupno da vide šta je i kada podneseno, tako da nije bilo mogućnosti za bilo kakve neregularnosti:

Čak ni mi kao komisija, koji smo proveravali ispravnost prijava, nismo mogli da vidimo ponuđeno cenu. Sistem je tako napravljen, da smo mogli samo da proverimo dokumentaciju, što je i bila naša obaveza. Tek u petak u 14 sati, Ministarstvo je otvorilo prijave i onda smo mogli da vidimo koliko je ko ponudio – kaže Sredić. 

Sredić ističe da je ovaj način licitacije transparentniji i jednostavniji, jer je sve sprovedeno bez ijednog papira. I učesnici su svu dokumentaciju dostavljali elektronskim putem:  

S obzirom na veliki broj prijava, a zanemarljiv broj neispravnih prijava, procedura niej bila komplikovana. Po meni je ovo prava stvar i mislim da će Ministarstvo sa ovom praksom nastaviti. Važno je i da su se poljoprivrednici dobro snašli u svemu ovome. 

Ove godine bilo je retkih slučajeva da su postignute mnogo veće cene od početnih. U Banatskom Velikom Selu najviša ponuđena cena je 70.000 dinara, skoro trostruko veća od početne. U Novim Kozarcima najviša cena je bila 55.000, a u Ruskom Selu 60.000. U ostalim slučajevima, sve ponude su bile svega par hiljada više od početne cene. 

Ukupna izlicitirana površina je 1 788,5 hektara. Najveća površina izlicitirana je očekivano u Banatskoj Topoli 708 hektara, slede Veliko Selo sa 298, Iđoš 252, Kozarci 224, Mokrin 165, Kikinda 69, Sajan 25, Bašaid 15, Nakovo 14 i Rusko Selo 13 hektara. Kada se sve sabere, izlicitirano i ono koliko su stočari zakupili, ostalo je nezakupljenog zemljišta u državnoj svojini oko  3 650 hektara, malo više nego prethodnih godina – kaže Sredić i dodaje da će najverovatnije biti održan i drugi krug licitacije, na čemu insistira Ministarstvo. 

Najveći deo izlicitiranih parcela izdat je na godinu dana. U pitanju je najkvalitetnija zemlja, namenjena firmi „Tenis“:

Zbog nerešenog statusa i iz razloga što nije još uvek sigurno da li „Tenis“ dolazi, ta zemlja je izdata na kraći period. Ostalo je dato na 15 godina, period koji je odredilo Minstarstvo.  

Pratite nas FB
error: Content is protected !!