INFO Servis

Likovna kolonija u čast Dušana Kerkeza Dževa: Više od 30 umetnika u Banatskom Velikom Selu

Udruženje likovnih i književnih stvaralaca “Džev“ u Banatskom Velikom Selu domaćin je 3. Likovne kolonije, na kojoj se ove godine okupilo više od 30 slikara iz lokala i nekoliko vojvođanskih gradova. Umetnici će na jednom od najlepših prostora u selu, jezeru “Laguna“, stvarati i na taj način ostaviti neizbrisiv trag baš kao što je i to učinio Dušan Kerkez Džev, kojeg je prerana smrt sprečila da završi Akademiju likovnih umetnosti u Novom Sadu:

-Na prvoj koloniji bilo je sedam slikara, da bismo protekle godine okupili 18 umetnika. Mi smo na trećoj koloniji doveli više od 30 likovnih umetnika koji će stvarati na jezeru “Laguna“. Likovnoj publici vrlo dobro su poznati naši učesnici kao što su Šandor Kerekeš iz Subotice, Nedin Vera iz Novog Miloševa, kao i mnogi drugi iz Kikinde, Subotice, Novog Sada i Sremskih Karlovaca – podsetio je Marko Đaković, predsednik Udruženja “Džev“ u Banatskom Velikom Selu.

Želja svih onih koji su inicirali otvaranje kolonije u čast prerano preminulog Dževa bila je da ovaj saziv u Banatskom Velikom Selu dobije poseban pečat, odnosno da bude sadržajna, kvalitetna, što sigurno uz učešće ovolikog broja umetnika od kojih je preko pola akademski obrazovano i jeste:

-Sadržajna, kvalitetna, ali i značajna u oblasti kulture na prostoru Kikinde na ovaj način kolonija dobija svoju dimenziju. Ovi umetnici će po tematski određenoj oblasti stvarati dela koja će na neki način prikazati i predstaviti značajnu arhitekturu, odnosno građevinske objekte ovog sela. Divni uslovi i prelep ambijent oko jezera “Laguna“, sigurno će ih inspirisati i nadahnuti da stvore lepa i značajna umetnička dela – dodao je Miodrag Bulajić, član Gradskog veća prilikom otvaranja kolonije.

Dušan Kerkez Džev bio je avangarda svoje generacije sedamdesetih godina prošlog veka. Nažalost, nije doživeo one godine kada je svoj talenat mogao da iskoristi na najbolji način, prerano je preminuo u tridesetim godinama, ali je ostao upamćen kao jedan od najtalentovanijih studenata Likovne akademije u Novom Sadu:

To nije bila ocena nas laika, već njegovih profesora koji su bili mišljenja da se retko pojavi na akademiji tako talentovan i svestran umetnik. On je svoj potencijal ispoljio u selu jer je bio promoter nekih novih umetničkih pravaca, čak i nekih muzičkih dešavanja, a na njega i njegov rad mogla je da se ugleda i njegova cela generacija. Zbog tog traga koji je ostavio u selu, odlučili smo da pokrenemo koloniju koja je u početku bila lokalnog karaktera, ali je sada već na pokrajinskom nivou. Moja želja je bila da ovogodišnja kolonija donekle tematski bude usmerena, kako bi se slikari posvetili arhitekturi sela i to da trajno ostane kao deo poštovalaca Dževa – rekao je predsednik Organizacionog odbora kolonije, Brane Marjanović.

Organizatori su zahvalili Gradu Kikindi kao generalnom pokrovitelju, Mesnoj zajednici Banatsko Veliko Selo, kao i mnogim prijateljima kolonije bez čije podrške ne bi imali potencijal za održavanje ovako velikog i kvalitetnog likovnog saziva. Takođe su izrazili i nadu da će sledeća kolonija biti još bolja i sa još većim brojem akademskih slikara.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!