INFO Servis

Likovna kolonija ”Dušan Kerkez Džev“ od petka do nedelje u Velikom Selu

Treća po redu likovna kolonija, koja se organizuje u čast talentovanog umetnika Dušana Kerkeza Dževa, biće održana u Banatskom Velikom Selu od petka, 16. do nedelje 18. avgusta. Na ovogodišnjoj koloniji učestvovaće dvadeset pet slikara iz Vojvodine, a događaj organizuje Udruženje likovnih i književnih stvaralaca „Džev“. 

Kolonija će biti otvorena u petak u 18 časova na jezeru Laguna u Banatskom Velikom Selu, i trajaće do nedelje. Predsednik organizacionog odbora Likovne kolonije Brane Marjanović, kaže da će treći po redu saziv umetnika u Velikom Selu okupiti znatno više slikara nego prethodne dve godine: 

Učestvovaće 25 slikara, različitih orijentacija, iz Novog Sada, Subotice, Beograda i našeg grada. Za razliku od prethodne dve godine, ovoga puta više od polovine učesnika biće akademski slikari. Ostvarujemo polako tu ideju da dovodimo što više akademaca, i da na taj način, barem formalno, damo koloniji veći značaj – kaže Marjanović. 

Naš sagovornik navodi da likovna kolonija nije tematski određena, ali je ideja organizatora da se usmeri prema arhitekturi sela:

Svedoci smo nemilosrdnog uništavanja onoga što su generacije pre nas stvarale. Želimo da kod umetnika probudimo poriv da oslikaju nešto što je nekada bilo značajno u selu. Spremili smo slajd šou fotografija koje datiraju iz ratnog perioda, na kojima se vide različiti važni verski i privredni objekti. 

Za razliku od prošlegodine, Likovna kolonija će ovoga puta biti obogaćena i muzičkim programom. U subotu, 17. avgusta sa početkom u 21 sat nastupiće legendarni velikoselski rok bend koji je bio veoma popularan osamdesetih godina. Njima će se pridružiti i muzičari iz Kikinde. 

Slike nastale na koloniji će, kao i prošle godine biti na jesen predstavljene javnosti. Osim u Kulturnom centru u Kikindi, izložba će ovoga puta biti otvorena i u Beogradu, na Skadarliji, kako bi se šira javnost upoznala sa radom Udruženja „Džev“ i umetnika koji su stvarali na koloniji. 

Organizovanje kolonije podržali su lokalna samouprava i Mesna zajednica Banatsko Veliko Selo. 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!