INFO Servis

Licima sa oštećenim sluhom i slepim osobama olakšan pristup šalterima

Danas su u Uslužnom centru Gradske uprave predstavljeni indukcioni sistem za amplifikaciju govora i telefonski imenik važnih brojeva ispisan Brajevim pismom, koji imaju za cilj lakše snalaženje lica sa invaliditetom. 

 

Udruženje građana „Althea“, u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalna i boračka pitanja širom zemlje realizuje projekat omogućavanja pristupačnosti nagluvim i slepim osobama. Danas je u Uslužnom centru Gradske uprave predstavljen indukcioni sistem za amplifikaciju govora, koji omogućava osobama koje nose slušne aparate da jasno i bez smetnji čuju zvuke oko sebe. Posebna prednost ovog sistema je ta što su slušni aparati, ne samo najnovije generacije, već i aparati stari 20 i više godina, opremljeni za prijem signala iz indukcionog sistema. Koriste se u uslovima teže slušnosti, gde je udaljenost od izvora zvuka velika i gde je pozadinska buka jaka, kao što je to u prostorijama sa velikim brojem ljudi (aerodromi, železničke stanice, banke i slično).

Radi se o sistemu koji ima antenu, a svako ko ima slušni aparat kada uđe u krug antene direktno prima informaciju u slušalicu. Nagluve osobe kada je buka ne mogu da čuju informaciju, tako da im ovaj uređaj pomaže da direktno komuniciraju sa zaposlenima – kaže Snežana Blagojević iz Udruženja građana „Althea“.

Gordana Marković Jankov, sekretar Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Kikinda, kaže da će postavljanje ovog uređaja osobama sa oštećenim sluhom značajno olakšati svakodnevnu komunikaciju:

Uređaj ne može da pomogne gluvim licima, ali će nagluvim osobama i deci koja nose kohlearni implant značiti mnogo. Kod nas je evidentirano blizu 500 gluvih i nagluvih lica, ali to nije pravo stanje. Statistika kaže da 30 posto populacije ima neko oštećenje sluha, neki od njih čak nisu ni svesni ni toga.

Šalter na kome je sistem instaliran obeležava se vidnim znakom, međunarodno prepoznatljivim, koji korisniku slušnog aparata daje informaciju da je to mesto na poseban način ozvučeno. 

Danas je predstavljen i informator na Brajevom pismu, koji sadrži sve važne telefone u gradu, a koji će pomoći slepim osobama da se lakšu snađu:

Naši članovi koji su ovladali Brajevom azbukom, moći će da koriste ovaj vodič, da se brzo snalaze i brzo kontaktiraju. U pitanju je jako korisna stvar – kaže Milovan Gucul, predsednik organizacije slepih „Severni Banat“ .

Pratite nas FB