INFO Servis

KUD “Marija Bursać“ priredio spektakl u Banatskom Velikom Selu: Održan koncert pesama i igara

U prepunoj bioskopskoj sali u Banatskom Velikom Selu, održan je koncert KUD-a “Marija Bursać“, u okviru obeležavanja Dana Banatskog Velikog Sela. Publici je priređen pravi muzičko – scenski spektakl igrama iz svih krajeva naše zemlje i okruženja. Na koncertu u Banatskom Velikom Selu učestvovali su i gosti iz Sanada, Dravara i Nakova, sa svojim programom.

Takođe, premijerno su izvedene igre sa Kosova, dok je publika mogla da pogleda i već ustaljene koregorafije iz Srbije, Banata, Bugarske i drugih krajeva:

-Naše Kulturno umetničko društvo u selu postoji već 26 godina i svake godine tradicionalno učestvujemo u okviru obeležavanja Dana našeg sela tako što publici priredimo veliki koncert. Sa nama su večeras na koncertu bili članovi KUD-a “Vuk Karadžić“ iz Sanada, potom Ženska pevačka grupa “Carze“ iz Drvara, kao i Ženska pevačka grupa naših komšija iz Nakova, odnosno iz KUD-a “Izvor“. Posebno mi je drago što smo na koncertu premijerno izveli koreografiju sa Kosova, tako da je to prvi put uopšte što se igra u našem selu i KUD-u, dok smo ostatak večeri uglavnom šarali i prikazali igre iz Srbije, Banata, Bugarske, tako da imamo zaista širok spektar repertoara i pokrivamo dobar deo našeg podneblja – istakao je Milan Vranješ, umetnički rukovodilac KUD-a “Marija Bursać“ iz Banatskog Velikog Sela.

Prepunoj sali u centru sela pridružili su se gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, potom zamenica gradonačelnika, Dijana Jakšić Kiurski i predsednik Skupštine grada Kikinde, Mladen Bogdan. Delegacija Grada Kikinde potvrdila je da će lokalna samouprava uvek pružiti podršku seoskim organizacijama koje čuvaju tradiciju i običaje našeg naroda:

Možda su u prethodnom periodu naše mesne zajednice pomalo bile zapostavljene, tako da život u našim selima mora da se pokrene i da se živi punim plućima. Kada vidite da neko funkcioniše na način kao što to radi KUD “Marija Bursać“, koje postoji u kontinuitetu već 26 godina, i kroz koje je prošao veliki broj dece i mladih ljudi, zaista mi je drago što onda organizuju i ovako jedan lep i veliki koncert koji je okupio veliki broj učesnika iz Banatskog Velikog Sela, Sanada, Nakova i Drvara, tako da bih čestitao Milanu Vranješu i Banatskom Velikom Selu koji su uspeli da istraju u nameri da organizuju ovaj veiki koncert. Grad Kikinda uvek će podržati sve što se tiče očuvanja običaja, dece, i tradicije našeg naroda, podržaćemo sve projekte jer moramo da omasovimo sve ovo, da apelujemo na roditelje da dovode decu kako bi KUD “Marija Bursać“ mogao da funkcioniše na najbolji mogući način – dodao je gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač.

Kulturno umetničko društvo “Marija Bursać“ iz Banatskog Velikog Sela postoji 26 godina, u okviru društva raspolaže sa četiri grupe, odnosno najmanjom grupom, srednjom, prvim ansamblom i rekreativnom ženskom grupom. KUD ima oko 60 članova.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!