INFO Servis

Koliko deca čitaju?

Letnji raspust je u toku, školarci imaju mnogo slobodnog vremena, a koliko ga provode u čitanju pokušali smo da saznamo na Dečjem odeljenju kikindske biblioteke „Jovan Popović“. 

Bibliotekar Slobodan Tomić kaže da, iako se nalazimo u digitalnom veku, deca još uvek nisu zaboravila na knjigu i da vole da čitaju. On kaže da se ne može napraviti tačna statistika šta to deca vole da čitaju:

Njih interesuje sve. Mlađi uzrast obožava knjige o dinosaurusima. Osnovci nižih razreda vole serijal Džeronima Stiltona, dok su kod tinejdžera i dalje popularani Hari Poter, serijal Sumrak od Stefani Majer, sve knjige Uroša Petrovića i Jasminke Petrović, nedavno su postale popularne knjige Dejvida Vilijamsa, a tinejdžeri često traže knjigu njihove Vršnjakinje Marije Žeželj „Moj slatki život“.

Naš sagovornik kaže da Dečje odeljenjenje uglavnom posećuju deca uzrasta do srednje škole, mada neretko dođe i poneki srednjoškolac da bi opet pročitao omiljenu knjigu. Podjednako Biblioteku posećuju i predškolci i osnovci. 
Rok za vraćanje pozajmljenih knjiga je 15 dana, a na pitanje koliko deca poštuju to pravilo iz Biblioteke Slobodan Tomić kaže:
– Deca mogu sve da nauče, pa i da vraćju knjige na vreme. Trudimo se da im tu naviku stvaramo, tako će jednog dana postati i odgovorni ljudi.
Zanimljivo je da je jedan otac pravo iz porodilišta došao u Biblioteku da upiše svoje dete jer je želeo da njegova ćerka od prvog dana postane član.