INFO Servis

Kikindski pčelari otvorili pogon za proizvodnju meda

Udruženje pčelara “Kikinda“ od sada ima svoj proizvodni pogon za preradu meda. Investicija vredna oko 50.000 evra svečano je puštena u rad, tako da će kikindski pčelari od sada imati mesto u kojem će bez problema moći da obave kompletnu proizvodnju prilikom sezone pčelinje paše. Inicijativa za otvaranje pogona pokrenuta je još pre pet godina od strane samih pčelara, tako da je posle tog perioda konačno izgrađen objekat koji zadovoljava sve sanitarno- higijenske uslove, što znači da će i kupci u narednom periodu kupovati još kvalitetniji kikindski med:

Mi smo do sada u ovaj objekat uložili oko 50.000 evra, uglavnom preko konkursa Grada i Pokrajine, i to su zapravo dve institucije bez kojih mi ništa ne bi mogli da uradimo. U pogonu se nalazi linija za vrcanje meda, a ona će najviše služili pčelarima koji nemaju uslove kod kuće za proizvodnju, potom je ovde linija za pravljenje zimske prihrane, sušare za polen, topionici za vosak, linija za pakovanje meda, što znači da će pčelari na ovom mestu biti u prilici da završavaju svoje poslove – istakao je predsednik kikindskih pčelara, Saša Čolak.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ima veliki broj konkursa, a jedan od prioriteta u ovoj godini je proizvodnja meda. Tako je 2016. godine obezbeđeno 10 miliona dinara, da bi se tri godine kasnije pripremilo 25 miliona dinata za investicije u pčelarstvu. Pčelarstvo je grana koja tek treba da počne da se razvija u domaćem agraru, tako da se svake godine potpisuje sve više ugovora, a samo u ovoj godini bilo je više od sto:

-Ovakvi slučajevi kao što je otvaranje pogona za proizvodnju meda nas veoma raduju, a posebno mi je drago što smo pre samo nekoliko meseci u Kikindi imali veliki problem koji smo zajedno sa kikindskim pčelarima i rešili. Veoma podržavamo ovakve događaje, ali i dalje je neophodna edukacija, kako bi napredovali i kako bi se menjali. Tu pre svega mislim na pčelare i ratare koji su na istom zadatku, a to je međusobno razumevanje jer ne smemo da dozvolimo da na bilo koji način nesmotrenim potezom pravimo štetu – dodao je Marko Rovčanin, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Novi pogon za proizvodnju meda kikindskog Udruženja pčelara otvoren je u okviru 6. manifestacije “Kikindski pčelari Kikindađnima 2019“ koja je okupila 15 poljoprivrednih gazdinstava iz Kikinde, Bečeja, Bačkog Gradišta i Rumunije.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!