INFO Servis

“Kikindski pčelari Kikinđanima 2019“

Udruženje pčelara “Kikinda“ organizovalo je 6. manifestaciju “Kikindski pčelari Kikinđanima 2019“ na kojoj je svoje proizvode predstavilo 15 poljoprivrednih gazdinstava, kako iz našeg grada i kikindskih sela, tako i iz okolnih mesta poput Bečeja i Bačkog Gradišta, a manifestaciju su uveličali i pčelari iz Rumunije. Bila je ovo lepa prilika da se pčelari ponovo osvrnu na prethodnu sezonu, da se sklope prijateljstva i da se diskutuje o novim poduhvatima u pčelarstvu:

-Sve nam je išlo na ruku, počevši od vremena pa do dolaska velikog broja učesnika i posetilaca. Veoma mi je drago što na manifestaciji učestvuju kikindski pčelari, ali i naši gosti iz okolnih mesta, pa i Rumunije. Nije samo ova godina bila problematična, mi imamo dosta muka i prethodnih sezona. Pčelari su poznati kao veliki optimisti, oni su prevazišli svoje muke, uz pomoć Grada, Pokrajine i Republike, ponovo su podigli svoje pčelinjake koliko god da su mogli, život ide dalje, a mi se nadamo da će sledeće godine biti mnogo bolje i da ćemo napredovati zajedno sa ovom našom manifestacijom – rekao je Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara “Kikinda“.

Manifestacija posvećena pčelarima i pčelarstvu polako postaje tradicionalna, ali i prepoznatljiva van lokalnih okvira, a pri tome ima radni, obrazovni i kulturni sadržaj. Pored izlaganja pčelarskih proizvoda, zanatskih proizvoda za potrebe pčelara, prisutni su imali priliku da pogledaju i dečiji nastup osnovnoškolske dece koja predstavljaju budućnost jer će se neko sigurno baviti i ovim lepim poslom, a pored toga predstavljaju i najlepši ukras ove manifestacije:

-Uvažavajući potrebe pčelara Gradska uprava je u prethodnom periodu opredelila značajna sredstva za nabavku opreme u jednom kontinuitetu, odnosno svake godine u petogoišnjem ciklusu, opredeili smo takođe sredstva za lekove, kao i preparate za poboljšanje opšteg stanja pčelinjih zajednica. Takođe smo opredelili sredstva za košnice, za početnike u pčelarstvu. Mi smo želeli da prošle i ove godine obezbedimo sredstva  i za otvaranje pčelarskog pogona  koji će na poseban način unaprediti pčelarsku proizvodnju jer ćemo na taj način imati kompletan proces proizvodnje meda. Ove godine pružili smo i podršku u saradnji sa pokrajinskim i republičkim institucijama, za nabavku mladih rojeva i šećera kada je bilo potrebno – podsetio je Miodrag Bulajić, član Gradskog veća Gradske uprave u Kikindi prilikom otvaranja manifestacije.

Na manifestaciji je bilo prisutno šest udruženja sa područja Kikinde koji su tako prvi put bili u prilici da u našem gradu predstave svoje proizvode, što će, smatraju organizatori, sigurno postati lepa tradicija, kako bi Kikinda, kao i celo naše područje, bilo poznato po dobrim pčelarima, koji svake godine organizuju mini sajam i predstave se svojim sugrađanima.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!