INFO Servis

Kikindski gimnazijalci u okviru interkulturalne razmene proveli sedam dana u Italiji

U okviru projekta interkulturalne razmene četrnaest učenika i dva profesora Gimnazije „Dušan Vasiljev“ provelo je nedelju dana u gradiću Falkonara. Učenici srednje škole iz Italije koji su bili domaćini Kikinđanima, uzvratiće posetu našem gradu krajem aprila.

U okviru interkulturalnog učenja i saradnje sa organizacijom „Interkultura“ kikidnska gimnazija je konkurisala za razmenu učenika, što je omogućilo đacima ove škole da sa dve profesorke provedu sedam dana u Italiji.

Bili smo u prelepom primorskom mestu Falkonara, u blizini Ankone, na Jadranskom moru. Zaista  jedno predivno iskustvo učenja o običajima, načinu života, alii u krajnjem slučaju i prevazilaženja nekih predrasuda i stereotipa, ukoliko su ih učenici imali o ljudima koji žive u Italiji – kaže Miljana Kitanović, profesor psihologije.

Učenici, odnosno roditelji, u okviru ovakvih razmena plaćaju samo putne troškove, dok su smeštaj i ostalo što podrazumeva boravak obezbeđeni od strane učenika domaćina.

Isidora Karanović, učenica drugog razreda, kaže da je odlazak u Italiju pospešio napredak učenika u znanju engleskog i italijasnkog jezika, ali i omogućio im da upoznaju ovu zemlju i način života u njoj.

Većina nas do sada nikad nije bila u Italiji. Imali smo priliku da upoznamo njihove običaje, svakodnevnu rutinu, školu i načine učenja. Obišli smo brojne znamenitosti okoline Falkonare, ali i učestvovali u različitim aktivnostima u njihovoj školi, i tom prilikom upoznali i učenike iz Izraela koji su takođe bili na razmeni.  

Gimnazija „Dušan Vasiljev“ je nekoliko godina uključena projekat razmene, koji sprovodi organizacija Interkultura, u okviru kojeg je ova obrazovna ustanova domaćin učenika na razmeni. Trenutno su na razmeni po jedna učenica iz Italije i sa Tajlanda.

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!