INFO Servis

Kikindska otvorena škola “Pionir“ proizvodi vizire za maske na 3D štampačima i donira ih zdravstvu

Kikindska otvorena škola tehnologije “Pionir“ priključila se inicijativi “Vizionara Srbije“ tako da preko 3D štampača proizvodi vizire koji predstavljaju sastavni deo zaštitnih maski. Proizvode ne prodaju, već ih doniraju domovima zdravlja u našoj zemlji: 

-Kapaciteti jesu skromni, ali se radi o velikom broju škola i kompanija uključenih u akciju, tako da je svaka pomoć od velike važnosti. Ljudi nisu zaštićeni onako kako bi trebalo, prvenstveno se to odnosi na ljude u prodavnicama i drugim objektima. Prioritet su nam zdravstveni radnici, oni koji rade u bolnicama i domovima zdravlja. Dosta njih pokušava da kupi vizire jer ih nema dovoljno, ali se mi trudimo da ih obezbedimo onima koji su u zdravstvenim institucijama – kaže Marko Kažić, osnivač slobodne škole “Pionir“.

Štampač koji proizvodi vizire kao sirovinu koristi plastiku, tako da se već nekoliko kompanija u našoj zemlji prijavilo da donira neophodan materijal za nesmetanu proizvodnju. U kikindskom “Pioniru“ koriste svaki slobodan trenutak za proizvodnju vizira čiji je proces dugotrajan i zahteva veliku pažnju:

-Svakim danom nas je sve više i do sada nas je otprilike 50 u grupi. Viziri se proizvode od različite vrste plastike. Mi koristimo PLA, neko koristi ABS, uglavnom se od toga proizvodi. Ti viziri se štampaju, to je dugotrajan proces jer proizvodnja jednog traje od šest do osam sati – dodaje Kažić.

Slobodna tehnološka škola “Pionir“ u Kikindi, koja okuplja dvadesetak polaznika i besplatno obučava mlade u vezi sa informacionim tehnologijama, na poklon je dobila 3D štampač uz poruku da pravi dobre i korisne stvari. Trenutno ga koristi na najplemenitiji način.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!