INFO Servis

Kikinđanima predstavljene mere pomoći za samozapošljavanje

U Kikindi je održan Info dan, odnosno Start up program za promociju preduzetništva i samozapošljavanja. Brojnim Kikinđanima  predstavljeni su načini finansiranja prilikom otvaranja sopstvene firme, a sve kako bi se u našoj zemlji otvarala nova radna mesta iz oblasti preduzetništva. Start up program realizovala je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj uz tehničku podršku nemačke razvojne banke KFW. Prisutnima su predočene mere kojim država pomaže svima koji žele da započnu sopstveni biznis:

– Ovakva ponuda za početak poslovanja do sada nije bila na našem tržištu jer sam program pomoći prilikom samozapošljavanja omogućava i fizičkim licima koja imaju biznis ideju da se prijave i učestvuju ravnopravno kao i oni koji već svoj posao –  kažeVladimir Radovanović iz Privredne komore Srbije.

Velika zainteresovanot prilikom samozapošljavanja vlada iz razloga što su krediti veoma povoljni, država vraća dobar deo sredstava, a i kamata je prilično niska što odgovara ovdašnjim preduzetnicima:

-Nakon isplate kredita, 20 odsto sredstava će se korisniku vratiti i u tom smislu je povoljniji od bilo kod drugog kredita, a da ne govorimo o kamati koja iznosi 5,99 odsto na godišnjem nivou. Pored toga, postoji još 60 odsto garantnog iznosa koji daje Fond za razvoj svakom korisniku kredita – kaže Lidija Šebek Petrović iz Regionalne privredne komore Kikinda.

Program podrške veoma je bitan svima koji su zainteresovani za otvaranje sopstvenog biznisa kao i za razvoj poslovanja. Samim tim ovaj razvoj predstavlja razvojni podsticaj za privredu grada:

U Kikindi nažalost proizvodno preduzetništvo nije dovoljno zastupljeno i činjenica je da se naši građani sa nedovoljno hrabrosti upuštaju u preduzetničke vode. Sa druge strane, razvoj preduzetništva veoma je bitan jer je ekonomsko jačanje stanovništva najbitnije. Svesni toga, lokalna samouprava je naročito zadnjih nekoliko godina finansijski pomagala ovaj sektor davajući bespovratna srestva svima koji su želeli da prošire svoje poslovanje da li kroz kupovinu opreme ili neki drugi način. U samom procesu kreditiranja za početnike u biznisu uključuju se i komercijalne banke i na taj način se proširuje dosputnost podrške – dodala je Bosiljka Srdić, zamenica gradonačelnika Kikinde. 

Program predstavljanja Start up preduzetništva realizovala je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj, uz tehničku podršku nemačke banke za razvoj KFW.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!