INFO Servis

Kikinđani promovisali zdrav način života: Biciklima do Nakova i nazad

U okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti, gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj organizovao je rekreativnu biciklističku vožnju od Kikinde do Nakova i nazad. U akciji su učestvovali predstavnici Sekretarijata, zaposleni u Gradskoj upravi i ostali građani.

Rekreativna vožnja biciklima u okviru najvećeg događaja u Evropi posvećenog održivoj mobilnosti je u našem gradu organizovana prvi put pre sedam godina, a ove godine su učesnici imali nešto lakši zadatak nego prethodne, kada se išlo do Ruskog Sela.

Kikinđani su danas vozili bicikle novom stazom, dugom 8 kilometara, koja je izgrađena u sklopu realizacije projekta Unapređenje povezanosti Banata i povezuje kompletnu deonicu od Kikinde do graničnog prelaza Nakovo-Lunga:

U saradnji sa Gradskom upravom Kikinde organizovali smo danas ovu simboličnu vožnju biciklima, u okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti. Nažalost, nismo mogli da nastavimo do Žombolja i pređemo granicu iz svima poznatih razloga. Ovo je samo jedna od aktivnosti koja se raelizuje u sklopu prekograničnog projekta Srbije i Rumunije – kaže Branislav Milosav, rukovodilac Sektora za projekte i regionalni razvoj Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj Banat, i dodaje da će u nastavku projekta biti rekonstruisani državni putevi sa obe strane granice, a biciklistička staza biće osvetljena solarnim osvetljenjem i pokrivena bezbednosnim kamerama celom dužinom. 

U rekreativnoj vožnji učestvovalo je oko 30 zaposlenih u Gradskoj upravi, kojima su se pridružili i ostali građani:

Na Svetski dan bez automobila, zajedno sa zaposlenima u Gradskoj upravi, dajemo dobar primer i ovom prilikom povezujemo sport, zdravlje i promociju životne sredine. Akcenat je na tome koliko čovek utiče na urbanu mobilnost u svojoj sredini – rekla je Miroslava Krnić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Tema ovogodišnje kampanje bila je multimodalnost – kombinovanje različitih vidova prevoza „Dan bez automobila“. Aktivnosti u okviru ENM usmerene su na ograničavanje korišćenja automobila u urbanim zonama i promovisanje biciklizma I pešačenja kao zdravog načina života.  

Pratite nas FB
error: Content is protected !!