INFO Servis

Kikinda proslavila slavu – letnjeg Svetog Nikolu: Najbolji slavski kolač Marije Nakrajkućin

Kikinda je proslavila slavu grada letnjeg Svetog Nikolu. Prigodnim programom u svečanoj sali Gradske kuće, vršen je slavski obred, a potom su proglašeni najbolji slavski kolači. Na konkurs koji je raspisala Gradska uprava pristiglo je 18 slavskih kolača, a učestvovali su građani i udruženja. Za najbolji izgled slavskog kolača proglašen je kolač Udruženja žena “Narcis“ iz Novih Kozaraca, najbolji ukus imao je kolač Doma učenika “Nikola Vojvodić“ u Kikindi, dok je najbolji slavski kolač napravila Marija Nakrajkućin, iz Udruženja žena SPS:

-Kolače pravim zato što volim, celom komšiluku mesim kiflice i gibanice. Tako da ja to zaista volim da radim. Proces izrade kolača je vrlo jednostavam, recept sam dobila od jedne bake, a ona je tada imala 90 godina. Ide pola litra mleka, četiri kašike masti, četiri žumanceta, pa se od toga napravi testo. Ono se nekoliko puta premesi. Potom se razvije, premaže se margarinom, naredna se korica od limuna i tada se pravi oblik po želji – istakla je ovogodišnja pobednica, Marija Nakrajkućin.

Ove godine slava grada obeležena je u uslovima u kojima nije nikada do sada. Pandemija virusa Covid -19 ostavila je traga u svakodnevnom životu, ipak događaj bitan za Gradsku upravu poput ovog obeležen je na izmenjen, ali dostojanstven način:

-Nismo imali sve one važne i svakako zaslužne goste, ali se nadam da ćemo sledeće godine imati jednu veliku organizaciju, veliko okupljanje, litiju koja je već prepoznata u proteklim godinama, tako da ćemo na taj način vratiti celu ceremoniju kako grad i zaslužuje. Čestitam svim sugrađanima slavu, uz zahvalnost još jednom na veoma čvrtsoj displini koju su pokazali u prethodnom periodu – poručio je gradonačelnik Kikinde, Pavle Markov.

Slavski obred u svečanoj sali vršili su otac Nikola Mišković, starešina Hrama Svetog Nikole, kao i otac Boban Petrović, starešina Hrama Svetih Kozme i Damjana.  Tom prilikom, sveštenik Petrović obratio se prisutnima rečima da mu je drago što se vidi da Kikinđani slave sa puno emocija:

-Sećam se i dosta ljudi koji su zaslužili da se spomenu i oni koji su na bilo koji način zadužili ovaj grad, ali i mene kao sveštenika koji sam radeći u Kikindi doprineo uz njihovu pomoć da Kikinda dobije novi hram koji će biti ponos ne samo nama već i našoj deci. Takođe, iskoristio bih priliku da čestitam naredne dane jer se polako pripremamo za osvećenje hrama i biće nam potrebna sva pomoć i dobra volja sugrađana – istakao je otac Boban Petrović.

Kum slave bio je član Gradskog veća, Milivoj Linjački. Stručni žiri za ocenu najboljih slavskih kolača činili su Nada Krstonošić, diplomirani inženjer tehnologije, Milan Maletić, profesor kuvarstva, Slobodanka Radak, višegodišnja pobednica i Marijana Mirkov, predstavnica Gradske uprave.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!